Bývalý dozorce Vondruška opět před soudem

Liberec - Před libereckým soudem znovu stanul bývalý komunistický poslanec Josef Vondruška. Čelí žalobě, že coby dozorce v minkovické věznici bil vězně. Případem se zdejší soud už jednou zabýval a Vondrušku zprostil obžaloby. V prosinci 2011 ale tento verdikt zvrátil Krajský soud v Hradci Králové a nařídil nové projednání. Soud dnes začal čtením protokolů z předchozích hlavních líčení, nové svědky vyslechne až při dalším jednání. To se uskuteční 22. března.

Bývalý minkovický vězeň Jiří Wolf a bývalý dozorce Josef Vondruška stáli na sklonku minulého režimu na opačné straně zákona. Dnes se potkávají v soudní síni. Wolf Vondrušku viní z psychického a fyzického mučení. „Začalo bití, facky, pak bití pěstí, nadávky, a když člověk ležel na zemi, pak přišlo kopání, to bylo prakticky na denním pořádku,“ popsal bývalý politický vězeň Jiří Wolf. 

Vondruška přiznává, že byl přísným dozorcem, jinak ale Wolfova tvrzení odmítá. „My jsme nemohli přijít formálně do žádného styku, protože nebyl v mém kolektivu,“ hájí se Vondruška.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)

Prvotní projednání u libereckého okresního soudu provázely i emotivní výpady Wolfových příznivců vůči Vondruškovi. „V tom kriminále strašně zkusil. To se na něm šíleným způsobem podepsalo, protože on to psychicky dost odnesl,“ řekl jeden ze sympatizantů Jiřího Wolfa Jaroslav Schnirch. 

Josef Vondruška si stojí za tím, že je nevinný. „Jak jste mohli sami slyšet, v jeho výpovědi se nachází řada rozporů, zde stojí slovo proti slovu, zatím,“ uvedl. Vondruškovi hrozí za zneužití pravomoci veřejného činitele až desetileté vězení.