Přeborníkem byl Masaryk, Zápotocký první omilostnil těhotné

Praha - Kontroverzní amnestie Václava Klause zaplnila veřejný prostor a přehlušila všechny předcházející. Historie československých prezidentských pardonů je však velmi barvitá a stojí za pozornost. Nabízíme jejich přehled.

Rekordmanem v udělování amnestií byl hned zakladatel státu Tomáš G. Masaryk, který k tomuto kroku sáhl celkem třináctkrát. Jejich rozsah se přitom značně lišil, od amnestování vojáků z první světové války až po poněkud kuriózní amnestii rolníků a vůbec rodin, které zatajovaly svoje zásoby obilnin a luštěnin. V tradici udělování amnestií pokračovali i prezidenti Beneš a Hácha, přičemž Edvard Beneš uděloval amnestie dokonce i z londýnského exilu.

Na první republiku pak zdánlivě navazovali i komunističtí prezidenti, významně se ale proměnil okruh amnestovaných. Zajímavá je amnestie Antonína Zápotockého z roku 1953, která poprvé zohledňovala těhotné matky, ženy pečující o dítě nebo staré lidi. V roce 1960 je pak udělena nejrozsáhlejší politická amnestie v historii poválečného Československa - ta se mimojiné týkala i budoucího prezidenta Gustáva Husáka, odsouzeného v roce 1954 na doživotí ve vykonstruovaném procesu se slovenskými komunistickými funkcionáři.

Ve speciální příloze našeho prezidentského speciálu si můžete všechny prezidenty připomenout prostřednictvím unikátní interaktivní historické časové osy „Všichni muži Hradu“.