Zametali přestupky vlivných lidí, u soudu dostali podmínky

Písek - Soud v Písku rozdal podmíněné tresty v kauze zmanipulovaných šetření dopravních přestupků. Bývalý šéf českobudějovické dopravní policie Václav Vališ dostal za zneužití pravomoci veřejného činitele, vydírání a podplácení tříletou podmínku s odkladem na pět let. Úředník píseckého městského úřadu František Rychlík odešel se stejným trestem za zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. Úřednici Daně Martincové soud udělil dvouletou podmínku s tříletým odkladem za zneužití pravomoci. Rozsudky nejsou pravomocné, Rychlík a Martincová se odvolali, Vališ si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Podle spisu šlo o podvodný systém, který delší dobu na správním odboru fungoval. Dozorující státní zastupitelství proto kvůli podezření nechalo v inkriminovaných prostorách radnice nainstalovat kamery a odposlechy. Nahrávku ze skryté kamery, na které se Vališ domlouvá s jedním z obviněných, pak žalobce použil jako důkaz.

Vlivný člen ODS a současný místostarosta Hluboké nad Vltavou Pavel Dlouhý údajně v září 2010 překročil na Písecku rychlost mimo obec o více než 50 kilometrů. Dopravní přestupek byl ale promlčen, protože jej úřady řešily déle než rok. Dlouhý před časem u soudu novinářům řekl, že pokud povolenou rychlost překročil, tak jen nepatrně. Nemyslí si, že by se něčím provinil. „Mám za to, že Pavel Dlouhý nemluvil před soudem pravdu a v nejbližší době se chystám podat podnět zdejšímu státnímu zastupitelství k dalším úkonům trestního řízení. Pavel Dlouhý je podle mě podezřelý z přečinu křivé výpovědi,“ uvedl na jeho adresu žalobce Michal Muravský.

Podle obžaloby ale Vališ ve spolupráci s Rychlíkem a Martincovou případ ovlivnili a podíleli se na jeho promlčení. Vališ v listopadu 2010 navštívil svého známého Rychlíka, který na správním odboru radnice pracoval. Podle záznamu se snažil ovlivnit řízení při přestupku Dlouhého. „Ubytujeme tě na týden na Hluboký, kde budeš chtít. V dnešní době není problém zařídit prakticky všechno,“ nabízel podle žalobce v odposlechu úředníkovi protislužby.

V listopadu 2009 Vališ údajně zasahoval u nehody šéfa několika společností Miroslava Dvořáka, aniž byl v tu dobu ve službě. Známý jihočeský podnikatel před časem u soudu popřel, že tehdejšího ředitele dopravní policie k autonehodě volal. U havárie prý ale zastavil i náměstek ředitele jihočeských hasičů Zdeněk Kala. Také on v tu dobu nebyl ve službě. Vališ i Kala u soudu tvrdili, že u nehod zastavují pokaždé, protože jsou na to ze zaměstnání zvyklí. Krátce po havárii Dvořák místo opustil a odjel domů. Až tam za ním prý přijeli policisté i Vališ a Kala, aby podnikatel podstoupil dechovou zkoušku na alkohol. Podle výsledku byla negativní. Přístroj na zjištění alkoholu mu údajně dával Vališ.