Státní zástupce podal stížnost na amnestování Berky

Praha - Státní zástupce podal stížnost proti zastavení stíhání soudce Jiřího Berky. Ministerstvo spravedlnosti se pokusí zabránit jeho návratu do funkce. „Budou-li zachovány účinky trestních stíhání, které nepodléhají amnestii, pak ministr spravedlnosti neprodleně a opětovně zprostí soudce Jiřího Berku výkonu funkce soudce,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová. Berku včera plně amnestoval Krajský soud v Českých Budějovicích, rozhodnutí ale ještě nenabylo právní moci.

Na Berku se vztahovala amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem, konkrétně článek dvě týkající se tresních stíhání delších než osm let s trestní sazbou do deseti let. Právě tato část amnestie vzbudila kritiku veřejnosti i některých politiků, Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes označil Berkovo amnestování za do nebe volající nespravedlnost. Stát se podle Zaorálka tak postavil za organizovaný zločin.

„Ministerstvo spravedlnosti nebude návrat do justice nikomu ulehčovat, naopak využije veškerých prostředků k tomu, aby se takový soudce do soudcovského stavu nevrátil,“ řekl dnes náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák (ODS).

Případ konkurzního soudce Berky patří k nejobsáhlejším v českém soudnictví, spis čítá víc než 170 tisíc stran. Skupina kolem něj měla nejdřív skoupit pohledávky podniků na hranici bankrotu, firmy poslat do konkurzu a majetek pod cenou rozprodat. Deseti firmám tak měli způsobit škodu 264 milionů korun. Dalších 202 milionů se podle obžaloby pachatelé z firem pokusili odčerpat. Nechávali proplácet fiktivní faktury, své soukromé zahraniční cesty nebo neprovedené práce. Prodávali také majetek firem pod jeho skutečnou cenou.

Krajský soud v případu uložil tresty vězení v rozmezí 6,5–9 let, sedm z devíti obžalovaných se ale odvolalo. Olomoucký vrchní soud loni v květnu rozsudek zrušil a případ vrátil zpět krajskému soudu. Devítileté tresty dostali Berka, konkurzní správce Daniel Thonat a bývalý prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec.

Stíhání Berky končí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod