Sobotka podporuje ve druhém kole Schwarzenberga

Praha - Kandidát vládní ODS a první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka nezískal dost hlasů k postupu do druhého kola prezidentské volby. Voličům do druhého kola doporučil volit Karla Schwarzenberga (TOP 09). Výsledky voleb jsou pro něj i pro premiéra Nečase zklamáním. Voliči podle Sobotky podlehli průzkumům a dali tak hlas Karlu Schwarzenbergovi, kterýž měl větší šanci dostat se do druhého kola. Nečas se domnívá, že určitý vliv na výsledky měla i amnestie.

Přemysl Sobotka je podobně jako premiér Petr Nečas (ODS) z výsledků prezidentské volby zklamán. Voliči podle něj podlehli průzkumům mínění a mediálnímu obrazu a rozhodli se místo něj pomoci Karlu Schwarzenbergovi. Voličům vzkázal, že si přeje, aby dali přednost pravici před levicí. „Je to jasný signál a já bych byl jenom rád, aby u nás nezvítězila levice,“ řekl Sobotka. Voliči podle něj podlehli atmosféře průzkumů veřejného mínění a „rozhodli se, že aspoň jednomu pomohou a rozhodli se pro pana Schwarzenberga“. Sobotka míní, že jeho kampaň špatná nebyla, jiná věc je ale prý její mediální obraz.

Vysoká volební účast podle Sobotky ukázala, že lidé mají o volbu hlavy státu zájem a vnímají, že rozhodnutí je jen na nich. „Konec kampaně ze strany všech kandidátů byl relativně seriózní. Z hlediska médií to raději nebudu posuzovat, protože polarizace, která tady vznikla, má buď osobní, či jakýkoliv jiný důvod,“ řekl Sobotka.

„Doufám pevně, že bude platit můj odhad, že v této zemi je 20 až 25 procent pravicových voličů a že se přidají středopraví voliči a že v daném okamžiku nedopustí, aby Miloš Zeman byl prezidentem této země,“ řekl Sobotka s tím, že sám jednoznačně podporuje ve druhém kole ministra zahraničních věcí Schwarzenberga.

To, že sám skončil z devítky prezidentských kandidátů na předposledním místě, označil Sobotka za velkou prohru. „Prošel jsem si porážkami i vítězstvími a v politice zůstávám,“ dodal Sobotka po zveřejnění výsledků.

  • Propad Přemysla Sobotky je „ukázka toho, že ODS nedokázala postavit silného kandidáta a že lidé nevnímají ODS jako stranu, která by si zasloužila prezidenta,“ myslí si novinář Jiří Kubík.

Ublížila nám amnestie, tvrdí Nečas

Podle premiéra Petra Nečase občanským demokratům ublížila amnestie. „Že občanské demokraty amnestie poškodila, je mimo vší pochybnost. Jsem ale hluboce přesvědčen o tom, že jsem nemohl postupovat jinak, pokud jsem nechtěl porušit ústavní zvyklosti Ústavu České republiky,“ uvedl Nečas s tím, že voliči pravice se podle něj rozhodli koncentrovat hlasy pro kandidáta, který má větší šance postoupit do druhého kola. „Vysavačem hlasů pro našeho kandidáta se stala podle analýz kandidatura pana Fischera,“ dodal Nečas. Podle Nečase měl Sobotka těžkou pozici i proto, že kandidoval ve stranickém dresu ODS.

„Nehodnotil bych to jako výsledky stranické, jsem přesvědčen, že to byly více volby konkrétních osobností, ale přiznávám, že ODS v této chvíli je v situaci, která není úplně ideální,“ hodnotil první místopředseda ODS Martin Kuba. Pro stranu je podle něj velkou výzvou, aby svou krizi překonala do příštích parlamentních voleb.

Osmašedesátiletého lékaře Sobotku sice nominovala do voleb nejsilnější vládní strana ODS, od počátku ale nebyl považován za favorita. Jeho kampaň nevzbudila větší pozornost médií a v průzkumech veřejného mínění se pohyboval vždy na spodních příčkách.