ČSSD podpoří Zemana, Špidla to považuje za chybu

Praha – Sociální demokraté, jejichž kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier v prvním kole prezidentské volby neuspěl, se rozhodli ve druhém kole podpořit Miloše Zemana. Od zvažované cesty nepodpořit žádného z kandidátů, což avizoval Jiří Dienstbier, tak strana ustoupila. Lidé mají podle ČSSD Zemanovu podporu zvážit proto, že nejde o kandidáta spojeného s touto vládou. Nicméně podle bývalého předsedy ČSSD Vladimíra Špidly měli sociální demokraté podpořit Karla Schwarzenberga, Zeman totiž chce podle něj sociální demokracii nadále škodit.

Vedení sociální demokracie nepřímo podpořilo do druhého kola prezidentských voleb expremiéra Miloše Zemana (SPOZ). Lidé mají jeho podporu zvážit, protože nejde o kandidáta spojeného se současnou vládní koalicí. Novinářům to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, vedení strany se na tom podle něj shodlo jednomyslně.

Vladimír Špidla pro Týden.cz

  • „Jakkoliv to zní paradoxně, myslím, že podpora Karla Schwarzenberga je výhodnější, protože on je jasný protivník, nemá schopnost narušit strukturu levice a její mobilizaci. Miloš Zeman je zatížen tisíci různými vztahy na levici, má jasný cíl sociální demokracii oslabit. Vždy tak jednal. Nevím, co bychom měli dělat. Chceme-li vyhrát volby, tak lepší východisko bude jako prezident Karel Schwarzenberg.“

„Žádáme občany, aby v druhém kole volby zvážili podporu Miloše Zemana jako kandidáta, který není spojen se současnou pravicovou vládní koalicí,“ prohlásil na tiskové konferenci Sobotka. Všichni přítomní členové předsednictva byli podle něj pro. Jednání tohoto orgánu se ale neúčastnil místopředseda ČSSD a prezidentský kandidát této strany Jiří Dienstbier, který do druhého kola nepostoupil.

Komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov v České televizi řekl, že podporu Zemana ze strany ČSSD očekával, ale nikoli ihned: „Podcenil jsem určité vlastnosti lidí ve vedení sociální demokracie. Jejich rozplizlost a zbabělost jsem neočekával v takové míře. Tak brzo se Miloši Zemanovi podbízet nemusejí… Bohuslav Sobotka moc dobře ví, že takové triky (podpora Zemana) nepomůžou a že jsou na černé listině.“

Nyní je Zeman čestným předsedou Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ). I tak má ale v ČSSD stále některé příznivce, jeho prezidentskou kandidaturu již dříve podpořili například místopředsedkyně strany Marie Benešová a čestný předseda ČSSD Valtr Komárek, kteří Zemanovi vyjádřili podporu už ve chvíli, kdy byl ještě ve hře kandidát jejich strany Dienstbier. K Zemanovým sympatizantům bývá řazen i místopředseda ČSSD a Senátu Zdeněk Škromach, který dnes uvedl, že sociální demokracie nemohla podpořit Schwarzenberga, který je předsedou vládní TOP 09, proti níž vede ČSSD politický boj.

Dienstbier: Sám nevím, koho budu ve druhém kole volit

Čtvrtý kandidát v pořadí prvního kola prezidentské volby Jiří Dienstbier svůj výsledek za porážku nepovažuje. „Pro mě to není zklamání, pro mě je to hlavně obrovská zkušenost,“ uvedl s tím, že volební zkušenost jistě využije v další politické kariéře. Výběr mezi dvěma kandidáty, kteří postoupili do druhého kola prezidentské volby, je podle Dienstbiera velice složitý, svým příznivcům proto zatím radit nechce.

„Co se týče druhého kola volby, zřejmě nepodpořím ani jednoho z kandidátů, pro voliče sociální demorkacie to nebude dobrá volba, protože si budou vybírat mezi dvěma pravicovými kandidáty, každý si vybere své menší zlo, každý se rozhodne podle svého přesvědčení,“ uvedl Dienstbier s tím, že Miloš Zeman je spojený s Topolánkovou vládou a Karel Schwarzenberg zase s vládou současnou. „Já si nakonec určitě někoho vyberu, ale zatím si nechám svoje úvahy pro sebe, protože se o tom chci pobavit se svými blízkými lidmi a s kolegy v sociální demokracii,“ uvedl Dienstbier.

S prací volebního týmu i s „velice slušnou podporou“ je spokojen, i když přiznává, že by raději byl na druhém postupovém místě. I po neúspěšné prezidentské kandidatuře bude Jiří Dienstbier pokračovat ve své práci místopředsedy ČSSD a senátora a prosazovat stejné hodnoty, na které kladl důraz i v předvolební kampani.

Vydáno pod