Metadonová centra čelí po amnestii náporu narkomanů

Praha – V rámci novoroční amnestie se podle odhadu odborníků dostaly na svobodu asi dva tisíce prodejců drog a závislých. Narkomani se teď obracejí na centra pro drogově závislé po celé zemi. Některá už musí vypisovat na léčbu pořadníky. Kromě lidí závislých na drogách se na svobodu dostali i někteří prodejci, například majitel Amsterdam shopů odsouzený za šíření toxikomanie.

Drogově závislí lidé dostávají ve vězení substituční léčbu, která jim pomáhá jejich závislost překonat. V hlavním městě proto zamířila řada narkomanů do Drop Inu. Metadonové centrum předtím denně navštěvovala asi stovka klientů. Podle prvních odhadů vedení města se po amnestii vrátilo do pražských ulic 400 lidí, kteří mají problém s drogami.

Drop In přitom nyní sídlí v provizorních podmínkách a může tak přijímat jen omezený počet lidí. Slibované stěhování na Bulovku se totiž posunulo až na duben. „Máme sice stop stav, ale pokud těm lidem nepomůžeme, spadnou znovu do závislosti na heroinu,“ uvedl už dříve vedoucí lékař Drop Inu Jiří Presl.

V Ostravě je kvůli náporu amnestovaných narkomanů jediný místní detox zcela zaplněný. Čekací doba se prodloužila na měsíc. Desítky drogově závislých se z věznic vrátily i do Brna. „Snažíme se kontaktovat ty, co se rozhodli zůstat na ulici,“ uvedl odborný ředitel centra Podané ruce Jiří Dolák.

Problémoví uživatelé drog tvoří v českých věznicích zhruba třetinu odsouzených. Jejich nejčastější délka trestu je do dvou let, a to především za krádeže a porušování domovní svobody. „Když potřebujete dva tisíce denně na heroin, tak to je docela problém,“ řekl ČT drogově závislý muž. 

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod