Manželské klání o VV se nekoná, Klasnová kandidovat nechce

Praha - Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných (VV) Kateřina Klasnová nechce kandidovat na šéfku strany proti svému manželovi Vítu Bártovi. Odmítla rovněž obhajovat post místopředsedkyně strany. Strana si bude volit nového předsedu za dosavadního lídra Radka Johna, který se vrací k práci v médiích.

„Nechci stranu poškodit tím, že umožním novinářům spekulace o 'manželské kašírce', v níž vlastně o žádný boj nejde, protože vyjde nastejno, jestli vyhraje Klasnová, nebo Bárta,“ zdůvodnila Klasnová v otevřeném dopise straníkům. Rozhodnutí nekandidovat podle ní souvisí i s tím, že je ve vedení strany dlouhou dobu. „Věci veřejné si zaslouží změnu,“ píše v dopise.

Bárta se kandidovat na předsedu rozhodl poté, co v polovině prosince odvolací soud uvedl, že se bývalý ministr dopravy nedopustil uplácení svých stranických kolegů. Prvoinstanční soud ho předtím potrestal 18 měsíci vězení s třicetiměsíční zkušební dobou za to, že údajně zaplatil někdejším členům VV Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi za loajalitu.

Klasnová v dopise uvedla, že své hlavní místo i nadále vidí v čele poslaneckého klubu malé sněmovní strany. Ve vedení VV podle svých slov nedokázala zabránit pádu preferencí v posledních dvou letech a v mnoha důležitých rozhodnutích nejvyšších představitelů strany byla přehlasována.