16 Čechů má jako první na světě kardiostimulátor přímo v srdci

Praha - Čeští lékaři začali spolu s americkými kolegy používat jako vůbec první na světě nový typ kardiostimulátoru. Na rozdíl od svých předchůdců je bezdrátový, menší než tužková baterie a lékaři ho můžou implantovat přímo do srdce. Zatím byl voperován šestnácti Čechům a jednomu Nizozemci s pomalým srdečním tepem. První operace provedl primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce profesor Petr Neužil. Novinku budou používat i v IKEMu. Bez kardiostimulátoru by se neobešlo skoro 4 a půl milionu lidí na celém světě, v Česku srdeční rytmus hlídá asi 80 tisícům pacientů.

Běžný kardiostimulátor se dává pod kůži pod klíční kostí a elektrody se vedou do srdce cévami. Nový typ obsahuje baterie i stimulátor v jednom. Tím, že tělem nejsou vedeny žádné „dráty“, významně klesají rizika zanesení infekce i mechanické poruchy elektrod. Dalším přínosem je možnost větší pohybové aktivity, pohodlí a příznivý kosmetický efekt. Homolka dá novinku 50 pacientům, stejné počty budou mít i další vybraná centra v Evropě. Až nová technologie dostane certifikaci v EU, může být zavedena do běžné praxe.

Zákrok trvá zhruba 15 minut, pacient je při vědomí

Bezdrátový kardiostimulátor LCP má velikost mikrotužkové baterie a je z ušlechtilého kovu. Vkládá se do srdce z vpichu v třísle cévním systémem pomocí tenkého vodiče. Umístí se a upevní v hrotu pravé srdeční komory. Zákrok trvá zhruba 15 minut, pacient je při vědomí. Implantace je prakticky nebolestivá, znecitliví se jen místo vpichu. Baterie kardiostimulátoru LCP, která je zhruba dvacetkrát menší než u běžného kardiostimulátoru, vydrží stejnou dobu - minimálně šest let, podle Neužila dokonce osm až deset. Až přístroj doslouží, lze ho pomocí tenkého vodiče vyjmout a zavést nový.

První pacient s novým typem přístroje Miroslav Šeba přiznal, že se trochu obával, protože se operuje při vědomí. Měl dostat běžný kardiostimulátor, profesor Neužil ho ale přesvědčil, aby zkusil novinku. Při operaci nic necítil, jen trošku vpich do třísla. Ke svému překvapení se pak jen dozvěděl, že už je vše hotovo. „To nebyla operace, to byl koncert. Měla jsem pocit šíleného štěstí a radosti, že jsem byla vybraná, a nikdy vám nepřestanu být vděčná,“ vzkázala Neužilovi Věra Motyčková, další pacientka s novým typem kardiostimulátoru.

Homolku si vybrala americká firma, nemocnice nejlépe splnila podmínky 

Homolka dlouhodobě spolupracuje s americkými odborníky ve výzkumu léčby srdečních onemocnění, i proto podle profesora dostali čeští pacienti užitek z převratné technologie jako první. Novou technologii LCP (Leadless Cardiac Pacemaker) vyvinula americká firma Nanostim, Inc. Její viceprezident Chris Hubbard řekl, že Homolku vybrali, protože má bohaté zkušenosti se zaváděním moderních technologií: „Celosvětově mnoho lékařů stálo o to být prvními. Nejlépe splnila podmínky Homolka, má v profesoru Neužilovi schopného manažera, který umí organizovat klinické studie, má dobré medicínské zázemí a hodně zkušeností s léčbou. Je ochotna výsledky publikovat a trénovat další lékaře.“

První kardiostimulátor na světě byl voperován v roce 1958, měl velikost hokejového puku. O čtyři roky později byl první přístroj voperován v tehdejším Československu. Dodnes ho dostalo přes 100 000 českých pacientů. Ročně je v 16 českých a moravských centrech voperováno kolem 8 000 kardiostimulátorů, z nich 2 000 jsou výměny.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)