Lidé bez domova hledají v těchto dnech teplý kout

Praha - Mrazivé počasí přivádí lidi bez domova ve větší míře do nocleháren. Jen na území Prahy žijí zhruba 4 tisíce bezdomovců, pro které byl vyhlášen krizový režim prvního stupně. Ten vyhlašuje magistrát hlavního města ve chvíli, kdy se venkovní teploty po tři dny pohybují pod pěti stupni Celsia. V těchto dnech tedy mimořádná opatření platí.

Magistrát mimo jiné posiluje terénní pracovníky, kteří vyráží do ulic, nebo třeba vaří pro lidi bez domova čaj a polévku. Loď Hermes, obecně známá jako noclehárna, v tomto režimu funguje mimořádně i jako denní centrum v takzvaném uvolněném režimu. Příchozí nemusí platit jinak povinnou dvacetikorunu a nekontroluje se jejich hladina alkoholu v krvi. Další útočiště pro lidi bez domova zřizuje Armáda spásy, charita nebo Centrum Naděje.

V případě, že mrazy zesílí, postaví pracovníci opět velké stany, které nabízejí téměř neomezenou kapacitu. „Při teplotě minus deset v tu chvíli je Praha připravena poskytnout jednotlivé stany v různých kapacitách,“ uvedl náměstek pražského primátora Ivan Kabický.

Kumulace spousty lidí bez domova na jednom místě však přináší zvýšené riziko konfliktů. Město Praha chystá do příštích let více azylových pobytových zařízení, chce třeba nakoupit 24 obytných buněk, které by měly zvýšit nabídku obytných prostor pro lidi bez domova.

Podle sčítání lidu žije nejvíc bezdomovců v Moravskoslezském kraji, evidují jich tady 2 574. V Praze pobývá oficiálně 1 254 lidí bez přístřeší. V Brně před letošní zimou přibyla dvě krizová centra pro lidi bez střechy nad hlavou. Úřady jich v celém kraji evidují 1 156. Podle odhadů jich ale ve skutečnosti, podobně jako v celé zemi, může být až trojnásobek.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod