V pracovně primátora Thomy se našla štěnice, byla tam roky

České Budějovice – Radnice v Českých Budějovicích přišla s oznámením, že v pracovně primátora Juraje Thomy (HOPB) bylo nalezeno odposlouchávací zařízení. V kanceláři bylo prý nainstalováno několik let. Policie potvrdila identifikaci funkčního zařízení v Thomově pracovně, hodlá ho nyní dál zkoumat. Podle umístění „velmi důmyslně ukrytého“ zařízení odhaduje primátor, že při instalaci štěnice asistoval někdo ze zaměstnanců úřadu.

Loni v říjnu ho dva novináři informovali, že vlastní nahrávky pořízené v jeho pracovně na radnici. Autorem nahrávek měl být podle nich člen primátorova mateřského Hnutí občané pro Budějovice (HOPB). „Tento výklad jsem vždy odmítal,“ uvedl primátor s tím, že loni v prosinci požádal krajského policejního ředitele, aby policie prověřila možnou existenci odposlouchávacího zařízení. Měsíc před tím se snažili do pracovny primátora v jeho nepřítomnosti dostat údajní pracovníci telekomunikačních služeb, prý kvůli rušení signálu mobilních telefonů.

Amatérské zařízení bylo v primátorově kanceláři ukryté mezi knihovnou a barem. „Že bylo důmyslně ukryté, je vidět už jen z toho, že policisté, aby se k němu dostali, museli rozebrat nábytek v mé kanceláři, vystěhovat trezor z mé kanceláře a provést další operace související s elektroinstalací,“ přiblížil primátor. Protože instalace odposlechu patrně také vyžadovala několik hodin, domnívá se primátor Thoma, že při umístění štěnice podle všeho asistoval některý ze zaměstnanců magistrátu. Informace o odposlechu na radnici vyvolala pozdvižení, náměstci a úředníci si nyní chtějí nechat své pracovny zkontrolovat.

Pořizovatel nelegálních odposlechů podle Thomy mohl sledovat například jednání o zakázkách. „Ten kdo se k těmto informacím dostal, získal jednoznačnou konkurenční výhodu, kterou mohl nepochybně ekonomicky využít,“ podotknul Thoma.

Thoma uvedl, že na magistrátu existuje funkce takzvaného bezpečnostního ředitele, jehož jmenuje tajemník magistrátu. Právě tajemníka Zdeňka Řeřábka odvolal Thoma v dubnu 2010 z funkce kvůli několika pochybením. Tajemník odešel na nemocenskou dříve, než mu byla výpověď doručena. Následně se chybou magistrátu a rozhodnutím soudu do funkce vrátil. Další odpůrce má primátor v opoziční ODS, jíž byl dříve členem. Občanští demokraté se ho snažili několikrát z funkce odvolat.

Policisté provedli v těchto dnech se souhlasem primátora technické vyšetřování, při němž objevili a zajistili odposlouchávací zařízení. „Jde o nespecifikované a pravděpodobně amatérské elektronické funkční zařízení, které bude podrobeno dalším expertizám,“ tvrdí jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Další podrobnosti policie do konce vyšetřování nesdělí.

Reakce českobudějovických politiků:

  • náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD): „To je věc, která nemá jakoukoli obdobu.“
  • radní Tomáš Bouzek (TOP 09): „Věc je to velice závažná, řekl bych skandální.“
  • opoziční zastupitel Vladimír Brůha (ODS): „Pevně věřím, že policie odpoví na základní otázky, kdo a kdy tam podobné zařízení instaloval.“
Juraj Thoma
Zdroj: ČT24

Primátora Thomu od loňského září tři měsíce stíhala policie kvůli tomu, že v červnu 2010 podepsal dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení s pražskou společností Bit servis, aniž ho schválila městská rada. Primátor údajně překročil svou pravomoc tím, že přidělil nadlimitní zakázku bez výběrového řízení a městu učinil smluvní závazek 37 milionů korun. Thoma vinu od začátku popíral.

Na konci října se v médiích objevila nahrávka, na níž Thoma uvádí, že hnutí Občané pro Budějovice spolupracovalo v předvolební kampani v roce 2010 se společností Bit Servis. Primátor to však popírá. „Společnost Bit Servis se na financování hnutí Občané pro Budějovice nepodílí a nikdy nepodílela,“ řekl. Thoma rovněž následně podal trestní oznámení na podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli údajnému úniku informací z policejních spisů při vyšetřování kauzy. Státní zastupitelství loni v prosinci stíhání zastavilo, prý bylo v rozporu se zákonem.