Amnestie se dotkla i Klausova přítele Lukeše, ten ji ale odmítl

Praha - Podnikatel Petr Lukeš odmítl zastavení svého trestního stíhání v kauze tunelování Válcoven trub Chomutov. Jeho obhájce Vítězslav Květenský serveru Týden.cz řekl, že klient i přes udělenou amnestii trvá na projednání kauzy u soudu. I kdyby soud Lukeše shledal vinným, nemůže ho kvůli amnestii poslat do vězení, může ale rozhodnout o povinnosti nahradit škodu. Deníku Právo pak Lukešův obhájce řekl, že amnestie přišla v tu nejnevhodnější dobu. Tento týden měl totiž plzeňský soud případ znovu řešit a vynést verdikt. Lukeš je podle médií přítelem prezidenta Václava Klause.

Případ válcoven je označován za jednu z nejdéle se vlekoucích a nejrozsáhlejších hospodářských kauz 90. let. Bylo v ní obžalováno pět bývalých manažerů firmy a podnikatel Petr Lukeš, bývalý šéf skupiny Cimex. Policie je před deseti lety obvinila z poškozování věřitele se škodou 4,5 miliardy korun.

Petr Lukeš, Martin Pinl, Vladimíra Pugnerová, Ladislav Gerlem, František Štěpán a Jiří Slabyhoudek čelili obvinění, že v roce 1997 převedli majetek firmy VT Dioss Chomutov a jejích tří dceřiných společností na nový podnik Válcovny trub Chomutov. Nová firma ale za převod nezaplatila v hotovosti, nýbrž směnkami se splatností stanovenou na deset až 13 let. Směnky nebyly zajištěny žádnou bankou a nebyly volně obchodovatelné. Po uskutečnění obchodu zůstaly VT Dioss pouze dluhy, nároky věřitelů společnosti tak nebylo z čeho uspokojit. V téže době prodal Lukešův Cimex podíl ve válcovnách společnosti Železárny Hrádek, za což obdržel 50 milionů korun. Poškozených, kteří kvůli složitému systému převodů přišli o peníze, bylo prý přes 100. Celkově je podle obžaloby měla šestice kolem Lukeše připravit o 1,7 miliardy korun.

Letitý ping-pong mezi soudy 

Krajský soud v Plzni v roce 2009 zprostil všechny obžaloby. Podle soudu se nepodařilo obviněným trestný čin prokázat, obžalovaným chyběl i motiv. V první řadě jim podle soudu totiž šlo o záchranu podniku, byli proto nuceni rozhodovat se rychle pod tlakem tíživých okolností. Žalobce se ale proti rozsudku na místě odvolal k Vrchnímu soudu v Praze. Ten sice závěry krajského soudu potvrdil, nejvyšší státní zástupce se ale dovolal k Nejvyššímu soudu, který případ znovu vrátil do Plzně. Počátkem loňského roku zdejší senát opět všechny osvobodil, žalobce se ale znovu odvolal a vrchní soud případ do Plzně opět vrátil. Verdikt měl padnout tento týden.

Amnestii už dříve odmítla i bývalá manažerka Union banky Alena Pejčochová. I ona požaduje, aby soud rozhodl o její vině či nevině v hlavním líčení. Stejně jako u Lukeše bylo i v této kauze soudní líčení už dříve naplánované na leden, konkrétně na úterý 22. Pejčochová je obžalovaná z toho, že spolu s dalšími čtyřmi manažery připravila banku o čtyři miliardy korun.