Jižní Moravu obcházejí pedofilové, obtěžovali už několik dětí

Brno – Policie na Vysočině má další dva případy obtěžování dětí neznámým mužem. Jeden zaznamenali dnes v Olešné a druhý v Koječíně u Úsobí na Havlíčkobrodsku. Jde už o celou sérii takových případů. Policie proto vyzývá školy a rodiče, aby děti varovali před kontakty s cizími lidmi. Pedofil obtěžuje děti i na Znojemsku. Sladkostmi a příslibem odvozu domů se snaží nalákat školáky do svého auta. Za uplynulý týden evidují kriminalisté už čtyři obdobné případy. Všechny zatím dopadly šťastně, protože děti nabídky odmítly a utekly. Případné informace mohou svědci kdykoli sdělit na linku 158. Na jihu Moravy ale slaví i úspěch. Pedofila, který loni v létě útočil na děti v brněnském Juliánově a dalších městských částech, už policie obvinila.

Policie už na Vysočině eviduje sedm případů obtěžování. Děti vždy oslovuje muž v černém oblečení zahalený šátkem nebo šálou. V Lukách nad Jihlavou se odhalil před žákem prvního stupně. V Jihlavě a Polné lákal děti na sladkosti a hračky, v Olešné a Úsobí dokonce malé děti lákal do černého auta. Kriminalisté nyní vyšetřují, zda za vším nestojí jediný pachatel. Nikdo ze školáků ale zatím muže nedokázal přesněji popsat.

Dítě bez doprovodu by se mělo vyhýbat opuštěným ulicím a neosvětleným místům. Pokud se cítí ohroženo, mělo by začít volat o pomoc, zvonit na zvonky bytových domů nebo utíkat naproti jinému dospělému. Pachatelé mohou využívat i různých lstí. Snaží se dítě oklamat i tím, že znají rodiče a další příbuzné nebo jejich kamarády.

Reportáž Hedviky Dědkové a Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

„My jsme obeslali všechny starosty okolních obcí a vyhlásili jsme to rozhlasem a ještě budeme hlásit,“ řekl ČT starosta Olešné u Havlíčkova Brodu Miroslav Szotkowski. V Polné přijali opatření i na základní škole. Děti informovali o hrozícím nebezpečí. Žáci si podle ředitele Zdeňka Dvořáka vyslechli i návod, jak mají postupovat, kdyby se něco podobného přihodilo.

Neznámý muž dvakrát kontaktoval děti i v Loucké ulici ve Znojmě, dále pak v obcích Micmanice a Strachotice. Šlo o školáky ve věku 10, 11 a 13 let. Tři z případů se přitom staly v pondělí. „Podle dosud zjištěných informací oslovuje děti na Znojemsku muž ve věku třicet až čtyřicet let. Má světlou pleť a krátký černý knírek,“ uvedla policejní mluvčí. Muž má čelní pleš a vzadu krátké černé vlasy. Většinou seděl v autě. Děti při výsleších vypověděly, že trochu koktá nebo má zvláštní přízvuk.

Pedofila, který loni v létě útočil na děti v brněnském Juliánově a dalších městských částech, už policie zatkla a obvinila. Muž útočil na dívky ve věku od 6 do 15 let s nožem v ruce. Hrozí mu až dvanáctiletý trest odnětí svobody. „Má na svědomí sedm případů vydírání a znásilnění. Je však pravděpodobné, že jich má na svědomí ještě více, toto je však předmětem dalšího šetření policie,“ dodala mluvčí jihomoravské policie Andrea Straková.