Amnestie pomohla i majiteli Amsterdam shopů, nemusí do vězení

Olomouc – Kvůli prezidentské amnestii se vyhnul zbytku trestu také majitelů sítě Amsterdam shopů v ČR Artur Slawomir Kamedula. Soud mu prominul trest vězení, kam měl nastoupit začátkem února kvůli šíření toxikomanie. Předchozí soudy jej potrestaly dvěma lety vězení, část trestu si již odpykal ve vazbě. Prominutí trestu se ale nevztahuje na nařízené vyhoštění. Polský občan tak má nadále zákaz pohybovat se v ČR.

Podle předsedy olomouckého okresního soudu Michala Jelínka se amnestie na šestiletý trest vyhoštění nevztahuje. Čistý trestní rejstřík bude tedy muž v České republice mít až po uplynutí šestiletého vyhoštění. Případ Kameduly přitom byl v zemi průlomový. Za podobnou trestnou činnost před soudy do té doby nikdo nestál, navíc jeho potrestání pomohlo podle žalobkyně k vymýcení shopů nabízející pod hlavičkou sběratelských předmětů syntetické drogy.

Konec tohoto případu žalobkyni zklamal. „Měli jsme s tím práci, byli jsme rádi, že se to objasnilo a teď se to mine účinkem. Prezident má ale takové právo, takže se tomu musíme podřídit,“ řekla státní zástupkyně Lenka Kremzerová, která měla případ na starosti.

Michal Jelínek, předseda Okresního soudu v Olomouci:´

„Promíjí se mu zbytek nevykonaného trestu odnětí svobody v době trvání dvou let. Část si již odseděl ve vazbě, více jak rok měl ještě vykonat.“

Majitele Amsterdam shopů v Česku soudy potrestaly za to, že ve svých prodejnách nabízel syntetické drogy označené za sběratelské předměty. Podle znalců tyto předměty obsahovaly návykové látky. Jejich účinky přirovnali k pervitinu, extázi či marihuaně. Obžaloba Kamedulu postavila před soud za to, že ke zneužívání těchto předmětů sváděl zájemce prostřednictvím reklam v rádiích a na svých internetových stránkách. V době, kdy shopy provozoval, totiž ještě neplatila novela zákona, která by tyto látky obsažené ve „sběratelských“ předmětech zakazovala.

Vydáno pod