Pozor na falešného exekutora, mění jména

Praha - Exekutorská komora varuje před mužem, který údajně zasílá lidem výzvy k uhrazení dlužné částky. V případě nezaplacení hrozí osobní návštěvou a soupisem majetku. Muž se vydává za soudního exekutora, přičemž mění dvě jména. Podvodu se dopouští různě po republice. Případy falešných exekutorů nejsou neobvyklé, v minulém roce jich komora odhalila desítky.

Podle mluvčí exekutorů Petry Báčové se muž označuje jako „exekuční inspektor“ a uvádí jména Sergei Stanislav Petrov nebo Sergei Stanislav Truksa. Adresáti jsou podle jeho výzev dlužníci společnosti Beck Czech. Údajný exekutor má podle svého tvrzení pohledávku vyřešit, přičemž zdůrazňuje, že se vymáhaná částka výrazně zvýší. 

Výzva muže prý vykazuje řadu chyb: například neuvádí sídlo kanceláře a rozhodnutí soudu, ze kterého by pohledávka vyplývala. Chybí také spisová značka případu a podpis soudního exekutora. „Na listině je uvedeno fiktivní vyčíslení dluhu, včetně pravděpodobně neexistujících soudních a exekučních nákladů, u kterých vymahač vyžaduje neprodlené zaplacení,“ upřesnila Báčová. Jména, kterými se muž označuje, prý neodpovídají žádnému soudnímu exekutorovi ani zaměstnanci komory. Komora už podala trestní oznámení.

Exekutorská komora se sídlem v Brně je stavovskou organizací sdružující soudní exekutory. Členství v ní je pro všechny exekutory povinné ze zákona. Exekutor se stává jejím členem okamžikem jmenování exekutorem.

Zda u vás zvoní pravý exekutor, si můžete ověřit na webu exekutorské komory, kde je k dispozici aktuální seznam soudních exekutorů. Než exekutora pustíte do bytu, chtějte vidět dokumenty, které musí mít podle zákona při výkonu soudního rozhodnutí u sebe. Prokázat se musí průkazem exekutora, na kterém je uvedeno jeho jméno, příjmení, titul, sídlo exekutora a nechybí ani státní znak. Dále musí mít u sebe občanský průkaz a exekuční listiny. Mezi ty patří usnesení soudu o nařízení exekuce a exekuční příkaz s kulatým razítkem.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)