Stanjura navrhne zpoplatnit silnice 1. třídy pro kamiony

Praha – Vláda by se měla zabývat možností zpoplatnit všechny silnice první třídy pro nákladní dopravu. Ministr dopravy Zbyněk Stanjura dnes v OVM zmínil, že mýto s platností od roku 2017 sám kabinetu během jara navrhne. Opozice s návrhem souhlasí, ale podle stínového ministra dopravy Milana Chovance z ČSSD by se měly zpoplatnit i některé silnice druhých tříd.

Stanjura během pořadu naznačil, že u silnic první třídy by řidiči nákladních vozů platili jiné ceny mýtného než u dálnic. „Jde o to, jak stát bude chtít usměrňovat provoz těžké dopravy. Když to promyslíme, tak jsme schopni zabránit, aby nákladní doprava objížděla zpoplatněné úseky,“ dodal. Na dálnicích se elektronické mýtné pro nákladní dopravu vybírá od roku 2007.

Plzeňský hejtman a stínový ministr dopravy Milan Chovanec (ČSSD) s návrhem nemá problém. Zároveň by ale rád zpoplatnil i některé silnice druhé třídy. „Souhlasíme s tím, aby byly zpoplatněny všechny silnice 1. třídy, ale aby se selektivně vybraly i některé 'dvojky' kvůli objíždění kamionů. My tím takto ten problém neodstraníme,“ reagoval Chovanec.

Stanjura rovněž uvedl, že by nezaváděl mýtné pro osobní automobily formou tzv. vinět. „Dálniční známky fungují a investovat náklady do dalšího projektu, kde není tak výhodná návratnost, není rozumné,“ uvedl.

Během diskuze přišla řeč také na železniční dopravu. Stanjura řekl, že oddělení Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) od Českých drah (ČD) se před lety nepovedlo. „Musíme například řešit, že koleje vlastní SŽDC, pozemky pod kolejemi České dráhy,“ řekl. Problém je podle něj možné řešit změnou zákona, pozemky pod kolejemi by tak přešly bezplatně pod správu SŽDC. Obdobně to Stanjura navrhuje i u nádraží, která vlastní ČD. Důvodem těchto kroků je podle ministra i snaha připravit železnici na vstup i případných dalších konkurentů Českých drah.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)