Nezletilá dívka leží v nemocnici po otravě metanolem

Ústí nad Labem – V Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem leží od neděle s otravou metylalkoholem nezletilá dívka, její stav je vážný. Jde o první případ otravy metanolem v Ústeckém kraji. Metanolová kauza si už vybrala 39 obětí. Nemocnice dívku přijala v neděli, případem se zabývá policie. Nejvíce otrav i úmrtí na otravu metanolem je v moravských krajích. Policisté už dříve varovali, že mezi lidmi stále koluje pět tisíc litrů nebezpečného alkoholu.

„Byl nasazen fomepizol. Její velmi vážný stav vyžaduje umístění na ARO,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří  Vondra. Vzhledem k tomu, že jde o dítě, nebude nemocnice uvádět podrobnější informace. Dívka nejspíš vypila jedovatý alkohol někde na Děčínsku, neboť se případem zabývají děčínští policisté.

„Případ je v šetření, čekáme na výsledky toxikologických rozborů, probíhají výslechy. Konečné výsledky testů bychom měli mít v úterý,“ uvedla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková. Policisté se případem zabývají jednak kvůli metanolu, měli by ale prošetřit i to, zda nebyl porušen zákaz podávání alkoholu mladistvým.

Ilustrační foto
Zdroj: Science Photo Library/ISIFA

Policie v souvislosti s kauzou stíhá celkem asi sedmdesát osob

Dvaatřicet osob již bylo v souislosti s kauzou obviněno, a to většinou z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Mezi konzumenty stále kolují tisíce litrů nebezpečného alkoholu. Celkové odhady hovoří o tom, že závadného alkoholu bylo vyrobeno na patnáct tisíc litrů. Dvě třetiny z nich se už policii podařilo vypátrat. Spekuluje se o tom, že zbylých pět tisíc litrů v tichosti zlikvidovali sami distributoři.

Metanolová aféra vypukla v září loňského roku, kdy během jednoho týdne zemřelo osm lidí. Takový rapidní nástup donutil ministra zdravotnictví k vyhlášení částečné prohibice, což se v historii České republiky stalo poprvé.

Pančovaný alkohol si vyžádal už 39 obětí na životech a více než sto dvaceti lidem způsobil zdravotní problémy. Tři oběti si metanol vyžádal i v Polsku. V příhraniční obci po Štědrém dnu zahynuli tři lidé, kteří si alkohol přivezli z Česka. Pozůstalí a lidé, kterým pančovaný alkohol přinesl zdravotní komplikace, se mohou o svá práva hlásit ještě několik měsíců. Policie stále rozkrývá rozsáhlou síť distributorů, prodejců a výrobců alkoholu. Vyšetřování bude trvat ještě čtyři až pět měsíců.