Nejvyšší soud částečně vyhověl stížnosti v Kocourkově kauze

Brno - Nejvyšší soud částečně vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) v kauze exministra průmyslu Martina Kocourka (ODS) a jeho matky. Jejich výhradami proti zahájení trestního stíhání se nemělo zabývat Okresní státní zastupitelství pro Prahu-západ, ale Krajské státní zastupitelství v Praze. Právě některý z krajských žalobců nyní musí rozhodnout o námitkách obou obviněných, kteří čelí podezření z poškození věřitele kvůli zatajení 16 milionů korun při politikově rozvodu.

Nejvyšší soud se ale nijak nevyjádřil k tomu, zda je v Kocourkově kauze nutnou podmínkou trestního stíhání souhlas jeho manželky, což byl další problém, na který Blažek upozornil. Podle Nejvyššího soudu jde o předčasnou otázku, navíc ve spisu prý chyběly potřebné informace o současných vztazích rozvedených manželů. Předal ji tedy opět nadřízeným krajským státním zástupcům k posouzení.

František Púry, předseda senátu:

„Nechtěli jsme předjímat rozhodnutí věcně a funkčně příslušného státního zástupce, který musí opětovně posoudit podané stížnosti obou obviněných.“

Nikdo z přímých aktérů případu se dnešního jednání nezúčastnil. „Je to kompetenční spor mezi státními zástupci,“ řekl novinářům Kocourkův advokát Petr Balcar. Teď prý bude záležet na dalším postupu krajských žalobců. Balcar trvá na tom, že jeho klient se žádného trestného činu nedopustil.

Kauza začala odhalením, že Kocourkova matka v roce 2008 uzavřela smlouvu se společností Key Investments (KI). O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy KI v hodnotě 16 milionů korun, které za několik měsíců prodala. Vyvolalo to spekulace o původu peněz. 

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní na tiskové konferenci prohlásil, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Údajně nechtěl, aby jeho osobní prostředky a peníze rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy KI. Svůj postup tehdy nazval „odkláněním“. Bývalá manželka podala na Kocourka žalobu, poté ji ale vzala zpět. Kocourek pod tlakem aféry opustil vládu.