Vlaky budou jezdit rychleji, plánuje ministerstvo

Praha – Vlaky na českých tratích by mohly v budoucnu jezdit rychleji. Ministerstvo dopravy zvažuje zvýšení rychlosti na tuzemských tratích ze současných 160 na 200 kilometrů za hodinu. Změna by se týkala pouze několika vhodných úseků a má i řadu podmínek; jednou z nich je povinnost danou trať pokrýt zabezpečovacím zařízením, které požaduje Evropská unie. Potřeba bude také nahradit klasické přejezdy mimoúrovňovým křížením.

Zvýšení rychlosti vlaků je součástí měněné vyhlášky, která stanovuje dopravní řád drah.

V současnosti v Česku žádný traťový úsek zrychlení provozu neumožňuje, pro navýšení rychlosti by se musel modernizovat a nově zkolaudovat, upozornil Miroslav Stehlík z odboru drah na ministerstvu dopravy, který je spoluautorem novely. Vhodných úseků k modernizaci navíc moc není. Na velké většině tratí v Česku jsou podle Stehlíka příliš ostré zatáčky, které zvyšování rychlosti neumožňují. Splněná zatím není ani druhá z podmínek, kterou je zavedení zabezpečovacího zařízení schopného garantovat úplnou kontrolu rychlosti. S jeho zavedením se v ČR zatím spíše začíná.

Mezi tratě, které by pro rychlost do 200 kilometrů v hodině přicházely v úvahu, jsou například úsek mezi Pardubicemi a Chocní, kde je ale příliš mnoho přejezdů, a úseky mezi Brnem a Břeclaví a Hranicemi na Moravě a Přerovem, uvedl Stehlík.