Němci chtějí zpřísnit český boj s drogami, vnitro jim vyjde vstříc

Praha - Ministerstvo vnitra plánuje snížit množství pervitinu, které může mít člověk u sebe, aniž tím spáchá trestný čin. Až dosud se držitel méně než dvou gramů této drogy dopouští pouze přestupku. Česká republika tak vychází vstříc i požadavkům Bavorska a Saska, které žádají zpřísnění české legislativy. Obchod s pervitinem totiž na česko-německém pomezí soustavně roste; právě dnes bavorští celníci uvedli, že jen v loňském roce zadrželi při namátkových kontrolách 23 kilogramů drog, což meziročně představuje šestiprocentní nárůst.

„Chováme se pragmaticky a cílíme na drogu, která v současnosti představuje největší problém,“ uvedl ministerský mluvčí Pavel Novák. Podle něj změna rozhodně necílí na pravidelné uživatele drog a nechce kriminalizovat závislé lidi. Zvyšující se počet experimentálních konzumentů metamfetaminu ale podle něj vzbuzuje pocit, že je příležitostné užívání pervitinu v Česku tolerováno.

Podle vyjádření náměstka Jaroslava Hrušky by se množství, které může mít člověk u sebe, aniž bude trestán, mělo snížit třeba na půl gramu. Návrh by pak spolu s dalšími opatřeními měl pomoci také situaci v česko-německém pohraničí, kde již fungují společné hlídky a zřizuje se společný vyšetřovací tým.

„Německá a česká strana se v posledních letech potýká s výrazným nárůstem pašování drogy, která je v Česku známá jako pervitin a v Německu jako crystal,“ potvrzuje vedoucí celní protidrogové jednotky Pavel Hoffman. „V Německu jsou značné nárůsty v počtu odhalených případů i konzumentů a s tím související další trestná činnost i sociální a zdravotní dopady.“

Nejčastěji pašovanou drogou přes česko-německé hranice je pervitin. Zejména mezi mladými Němci se proto rozvíjí i drogová turistika, kdy pro drogu vyrážejí za české hranice. Nejčastěji se jedná o pervitin, který v pohraničí stojí 30 až 40 eur za jednu dávku, což je výrazně méně než v Bavorsku a Sasku.

V Česku se ročně vyrobí až deset tun pervitinu

Cenu navíc snižuje skutečnost, že v Česku existuje nejvíc pervitinových varen ve střední Evropě; jen počet odhalených zařízení na výrobu pervitnu dosahuje téměř dvou stovek. „Velmi hrubým odhadem je v ČR vyprodukováno ročně 10 tun pervitinu, uvažuje se o tom, že pět tun je spotřebováno na českém území a zbytek je určen na export,“ doplňuje Hoffman. Cílovou zemí přitom není jen Německo, ale stále častěji také Skandinávie, Slovensko a Balkán.

Právě česká produkce této návykové látky také nejvíce zajímá německá média, dokument o českých drogách putujících do Německa před nedávnem natočila televize ZDF, reportáž z českých varen nabídl i list Spiegel.