Zeman má dvě ochranky, ale zachraňovat se musel sám

Praha - Nově zvolený prezident Miloš Zeman už sice má oficiální prezidentskou ochranku, nicméně zatím se v jeho bezprostřední blízkosti vyskytují jen lidé ze soukromé bezpečnostní agentury, která ho hlídala po celou volební kampaň. Ale právě mužům z prezidentské ochranné služby už včera Zeman vytkl, že mu nepomohli, když v České televizi zakopl na schodech a téměř upadl. A to přesto, že bodyguardi-policisté zatím nemají možnost pohybovat se těsně kolem Miloše Zemana, protože preferuje ochránce ze soukromé agentury.

Nově zvolený prezident si chtěl jít zakouřit, jeho soukromý osobní strážce ale zaváhal a Zeman klopýtl na schodech. Zachránilo ho křeslo. První výtka mířila k jeho poradcům, kteří mu měli říct, že je před ním schod. „Naštěstí jsem se zachránil, děkuji všem, kdo mně nepomohli,“ komentoval situaci Zeman. Ve studiu pak chybu vytýkal bodyguardům-policistům. „Jako na první začátek práce této ochranky to není zrovna nejslavnější,“ řekl Zeman na adresu policejní ochrany.

První prezidentské interview s Milošem Zemanem

Okamžikem zvolení dostává prezident ochranku, už ji tedy máte?

„Já ani nemám tušení, zjistil jsem pouze, když jsem přicházel k vám do studia, že jsem zakopnul na vašich schodech a nikdo z ochranky mě nezachránil, tedy musel jsem se zachránit sám. Na rozdíl od Fidela Castra, pane Moravče, jsem neupadnul a neskončil v nemocnici, ale na první začátek této ochranky to není zrovna nejslavnější.“

  • Rozhovor s Milošem Zemanem zdroj: ČT24
  • Tlačenice ve štábu Miloše Zemana autor: Jaroslav Matyáš, zdroj: ČT24

Zatímco Fidel Castro zmíněný pád v roce 2004 odnesl zlomenou rukou a naraženým kolenem, budoucí česká hlava státu vyvázla bez zranění. Přestože mu zatím osobní ochranu na základě jeho přání zajišťuje soukromá agentura a policisté se drží stranou, právě na ně mířila kritika. Při odchodu ze studia už nenechali soukromí ochránci nic náhodě, a tak Miloše Zemana drželi při sestupování se schodů, baterkou mu svítili na cestu v místech, kde nebylo dobře vidět, a hlásili jakoukoli překážku.

To, že bodyguardi-policisté zatím nemají možnost být v těsné blízkosti Miloše Zemana, je vidět i na záběru při rozhovoru pro Český rozhlas. Tam stojí v půlkruhu jen muži ze soukromé agentury. Policisté z ochranné služby vše sledují zpovzdálí.

Miloš Zeman tvrdí, že si osobní strážce vybere sám. Určitě nechce ty, kteří selhali v Chrastavě, kde na Václava Klause z airsoftové pistole vystřelil Pavel Vondrouš. „Ve své funkci se budu snažit o to, aby amatéři nezastávali důležité funkce počínaje ochrankou,“ řekl Zeman.

Podle Antonína Maněny, bývalého šéfa ochranky prezidenta Václava Havla, má Miloš Zeman právo si ochranku vybrat, neměl by ale hazardovat s bezpečnostní agenturou. Kdy si své nové osobní ochránce Miloš Zeman vybere, zatím ale říct nechce.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)