V Čechách stouply hladiny řek, v příštích dnech ale bude náledí

Praha - Ve Středočeském a Plzeňském kraji platí až do odvolání povodňová pohotovost. Kvůli dešti a oblevě se některé toky zvedly i v Praze a západních Čechách. Noční teploty však budou klesat pod bod mrazu, v příštích dnech proto pokryje celou ČR náledí. Upozornil na to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Aktuální stavy vodních toků naleznete zde.

Druhého stupně povodňové aktivity dnes dopoledne dosahovala u Staňkova a Lhoty řeka Radbuza, Berounka pak na stupeň pohotovosti vystoupala u Bílé Hory a Zbečna a Ohře u Skalky.

Reportáž Miroslavy Vildové, Antonína Bruštíka a Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Na stupeň bdělosti se dnes odpoledne ještě dostane Vltava v Praze a během noci ve Vraňanech, v úterý pak soutok Vltavy a Labe u Mělníka a také Ústí nad Labem. „Vzestupy lze i nadále očekávat v důsledku dotoku povodňové vlny z povodí Berounky a zvyšování odtoku z přehrady Vrané v povodí dolní Vltavy,“ upozornil ČHMÚ.

Hladiny vystoupaly kvůli dešťům a oblevě, denní teploty budou i nadále stoupat ke třem, koncem týdne až osmi stupňům Celsia. V noci však přituhne pod bod mrazu a celou republiku pokryje kluzká vrstva. Náledí a ledovka hrozí už od dnešního odpoledne, v Čechách se udrží do středečního rána, na Moravě pak až do čtvrtka.