Šéf VZP Kabátek bude jednat o majetkovém vyrovnání s IZIP

Praha - Jednání Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) o majetkovém vyrovnání se společností IZIP by měla být ukončena v nejbližším měsíci či dvou a začnou ihned. Oznámil to její nový ředitel Zdeněk Kabátek, který byl k těmto jednáním pověřen správní radou VZP. Má dohodnout majetkové vyrovnání a buď akcie koupit, nebo spolupráci ukončit. Ke zprůhlednění systému při zadávání veřejných zakázek VZP by měla pomoci i změna její organizační struktury. Kabátek také dodal, že počítá s dalším rušením lůžek. Loni jich bylo v nemocnicích meziročně zrušeno 2 600.

„Buď dosáhneme shody v převzetí veškerých aktiv společnosti IZIP pod křídla VZP, nebo této shody nedosáhneme a musíme jít cestou, která povede k ukončení stávajícího nestandardního vztahu ve společnosti IZIP,“ konstatoval Kabátek. V prvním případě by se VZP stala vlastníkem všech práv. IZIP nyní zajišťuje pro VZP komunikační portál. VZP by po ukončení spolupráce musela vybudovat portál nový a dohodnout také zabezpečení citlivých dat.

Majetkovým vyrovnáním a následným postupem se společností IZIP byl pověřen právě nový ředitel. „Jsem rád, že jsem dostal mandát na další jednání se společností IZIP, které by mělo vést k tomu, že uzavřeme takovou dohodu o majetkovém vyrovnání, která bude pro VZP přijatelná a zároveň výhodná,“ podotkl. Podle něj teď nemá smysl mluvit o konkrétních parametrech tohoto jednání. „Nicméně dovoluji si vynést přesvědčení, že tato jednání budou ukončena v nejbližším měsíci až dvou,“ uvedl.

Městská nemocnice v Hustopečích
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Nová organizační struktura má vést k centralizaci agend

Dnešní jednání správní rady VZP také vzalo na vědomí změnu organizační struktury VZP, která by měla vést k centralizaci agend. „Cílem této změny bylo jasně deklarovat kompetence a odpovědnosti za jednotlivé procesy, ke kterým patří také zadávání veřejných zakázek,“ dodal Kabátek. Mělo by dojít k centralizaci právních agend do jednoho úseku, jehož součástí bude odbor veřejných zakázek.  

VZP má k dnešnímu datu v akutní péči smlouvy s 93 procenty poskytovatelů. Podle ředitele nedošlo k rezignaci na restrukturalizace akutní lůžkové péče. „V rámci těchto dohod jsme do nich začlenili již dohody uzavřené. Pouze jsme vytvořili časový prostor, abychom dále s poskytovateli vyjednávali,“ uvedl Kabátek. VZP má podle něj zájem dojednat vše tak, aby nedošlo k ohrožení poskytované péče. Pokles nákladů na hospitalizaci přinese i jednodenní chirurgie. Nemocnice to vítají. 

Na akutní nemocniční péči uzavřela VZP smlouvy zatím se 143 ze 151 poskytovatelů, je to 93 procent smluv. Na následnou péči, hospice a další péči je uzavřeno 90 procent smluv. Zbytek uzavře VZP do půlky února. Smlouvy jsou pětileté, jen v oborech, kde není shoda, jsou na 18 měsíců.

Záhadné toky milionů

VZP podle kontroly nehospodárně nakládala s penězi na prevenci, pochyby jsou o 400 milionech korun, další chyby za stovky milionů prý udělala VZP při uzavírání smluv s firmou IZIP. Ve fondu prevence prověřila kontrola smlouvy a účetní operace za 1,2 miliardy korun a v rámci smluv mezi VZP a firmou IZIP další toky za více než dvě miliardy korun.

V případě elektronických zdravotních knížek IZIP bylo podle kontrolorů v rozporu se smlouvou vyplaceno firmě téměř 27 milionů korun, dva dodatky ke smlouvě na osobní účet pojištěnce vedly k neoprávněnému výdaji 333 milionů korun. Problém mohl být i s ochranou osobních dat.

VZP
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Pro podezření ze spáchání trestných činů při nakládání s veřejnými prostředky podalo ministerstvo v září trestní oznámení, zabývá se jím protikorupční policie. Kabátek vede VZP od 1. prosince 2012, hned po nástupu dočasně zmrazil veškeré tendry a dal si vypracovat analýzy oběhu účetních dokumentů i uzavřených smluv. Podle předsedy správní rady VZP a náměstka ministra Petra Noska dělila VZP účelově velké zakázky na menší, aby obešla pravidla veřejných soutěží. Problém prý byl i v soutěži na propagaci VZP.