Ministr obrany Vondra zbavil na žádost policie Krejčíka mlčenlivosti

Praha – Nové světlo pravděpodobně vrhne do případu podezřelé armádní zakázky na nákup terénních automobilů Tatra zproštění mlčenlivosti bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka. Ministr obrany Alexandr Vondra tak učinil na žádost protikorupční policie, která armádní zakázku vyšetřuje. Krejčík před čtyřmi lety na podezřelou zakázku upozornil, případ byl ale odložen. Nyní však bude moci o poznatcích tajné služby informovat kromě protikorupční policie také policii vojenskou. Informuje o tom dnešní Právo.

Miroslav Krejčík během svého působení v čele vojenské rozvědky upozornil politiky například na to, že zakázka na nákup terénních automobilů Tatra pro armádu je zmanipulovaná a lobbistům vynese miliony na provizích ze státních peněz. Policie případ nejdříve odložila. Podezření začala vyšetřovat vloni v listopadu, když média informovala, že si náměstek ministra obrany Martin Barták v roce 2008 řekl v armádním obchodě s Tatrou o úplatek ve výši milionů dolarů. „Měli jsme pochybnost o tom, zda peníze, které ministerstvo obrany a Česká republika zaplatí, budou opravdu jenom zaplaceny za poskytnuté služby a materiál. Jinými slovy jsme měli pocit, že část těchto peněz mohla směřovat jinam… A byly na to i důkazy,“ řekl pro ČT Krejčík.

Anonymní policista:

„On (Krejčík) nám může předat velmi zajímavé informace, určitě by to měl být přínos.“

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Krejčík už v listopadu oznámil, že pokud bude zbaven mlčenlivosti, je připraven informovat poslance sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost o „všech dalších velmi závažných skutečnostech“ týkajících se armádních zakázek, které VZ za dobu jeho působení ve funkci ředitele „odhalilo, zadokumentovalo a předalo příslušným adresátům včetně orgánů činných v trestním řízení“. O této žádosti o zbavení mlčenlivosti Vondra zatím nerozhodl.

Natáčení pořadu OVM v továrně Tatra v Kopřivnici dne 14.12. 2008
Zdroj: ČT24
Vydáno pod