ČR jedná o zapojení do konfliktu v Mali, vybavila by tamní vojáky

Praha - Česká vláda zvažuje, že by v rámci operace EU v Mali Česká republika vybavila a vycvičila prapor tamní armády. Vše se podle slov premiéra Nečase pohybuje ve fázi příprav, zatím probíhá jednání s francouzskou stranou, která celou opraci v Mali vede. Česká diplomacie také pošle do Mali další tři miliony korun na humanitární pomoc.

„Co se týče situace v Mali, vláda ČR se zabývala tímto tématem, předpokládám, že na příštím nebo přespříštím jednání vlády bude předložen společný materiál ministerstva obrany a ministerstva zahraničních věcí. V rámci uvažované operace Evropské unie jsme připraveni diskutovat například námět, v němž by ČR pomohla zajistit zbrojní vybavení pro jednotku, dejme tomu, na úrovni praporu včetně příslušného výcviku,“ prohlásil premiér Nečas po jednání vlády.

Poznamenal, že vše se pohybuje ve stádiu příprav, a protože jde o operaci vedenou Francií, probíhá podle Nečase „velmi intenzivní dialog“ s představiteli Francie. „Je k dispozici zbrojní technika, především palné zbraně a munice. “Nejrozumnější by bylo soustředění kapacit z hlediska transparentnosti zabezpečení, to znamená vybavit například jednotku ve velikosti praporu a současně zabezpečit výcvik," uvedl premiér. Podotkl, že jde o vyslání vojsk, proto by akci musela vláda i obě komory parlamentu ještě schválit.

Generál Jiří Šedivý pro ČT24:

„Podle zpráv, které jsou, existuje spíš poptávka po vysílání instruktorů k výcviku maliských vojáků… Vysílání vlastních jednotek není, myslím si, momentálně otázkou, kterou se zabývá naše vláda.“

Ministerstvo zahraničí posílá 3 miliony na humanitární pomoc

Francie, jejíž vojáci pomáhají maliské armádě v bojích s islamistickými milicemi na severu země, posílila svůj kontingent v zemi na 1 400 vojáků. Islamisté od loňského jara ovládli sever země a nedávno začali postupovat na jih, k Bamaku. Už za francouzských náletů v pondělí obsadili posádkové město Diabaly v centru země. Francie je připravena vyslat do Mali až 2 500 lidí.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) už schválil tři miliony na humanitární pomoc pro Mali prostřednictvím mezinárodního výboru Červeného kříže. „Mali je již více než rok sužováno konfliktem, který vedl k útěku statisíců lidí jak v rámci země, tak regionu. Proto také Česká republika v loňském roce vynaložila celkem čtyři miliony na pomoc vnitřně vysídlenému obyvatelstvu na jihu Mali i uprchlíkům v Burkině Faso, Mauritánii a Nigeru,“ píše v prohlášení ministerstvo zahraničí na svém webu.

Vláda také projednala:

  • Zabývala se situací s výrobou drog v pohraničí, které pak směřují do Německa. Vznikla pracovní skupina, která má problematiku řešit.
  • Stát zvýší maximální míru veřejné podpory pro investice ve výrobě v některých regionech s vysokou nezaměstnaností ze současných 75 procent přípustné míry na sto procent.
  • Tuzemské podniky se dočkají zmírnění právních předpisů v oblasti ochrany životního prostředí. Ušetří tak osm miliard korun ročně.