Rychlé tání zvedá hladiny řek, na Doubravě je třetí stupeň

Praha - Rychlé odtávání sněhové pokrývky může zvedat hladiny řek. Na řadě míst překročí druhý povodňový stupeň, zejména v povodí Úslavy, Úhlavy, Klabavy a Lužnice. S varováním přišel Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podle kterého v těchto povodích není vyloučeno ani krátkodobé překročení třetího povodňového stupně. Ten už byl vyhlášen na řece Doubravě v Pařížově na Chrudimsku a na Mandavě ve Varnsdorfu na Děčínsku. Na druhý stupeň večer vystoupaly řeky Úslava v Prádle na Plzeňsku a Smutná v Ratajích na Táborsku. Aktuální situaci na českých a moravských řekách můžete sledovat zde.

Třetí povodňový stupeň ještě neznamená bezprostřední ohrožení obcí ležících na toku řeky pod Pařížovem. Před záplavami je chrání přehrada vybudovaná v roce 1913. Nyní se začala napouštět, a brání tak dalšímu zvýšení hladiny řeky. „Všichni starostové hlásili, že je všechno v pořádku. Začalo ale zase pršet, tak uvidíme,“ řekl hrázný Pařížovské přehrady Jiří Horský.

ČHMÚ už ve středu vydal výstrahu před zvýšenými hladinami řek. Vysoký stupeň nebezpečí, povodňovou pohotovost, vyhlásil s platností od dnešních 18:00 v krajích Plzeňském a Jihočeském, nízký stupeň nebezpečí v Praze a krajích Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém a Vysočině. 

Meteorologové v nejbližších hodinách sice očekávají méně srážek, ale hladiny českých toků budou hlavně ve středních polohách dále stoupat, nebo přinejmenším kolísat. Přijdou totiž vysoké teploty, v nižších polohách až 12 stupňů Celsia, kvůli nimž bude sníh rychle tát.

„Proto nelze vyloučit zejména v Čechách četnější případy překročení prvního a ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity. Zejména pak v povodí Úslavy, Úhlavy a Lužnice pod soutokem s Nežárkou,“ sdělil ČHMÚ.

Tající sníh zvedá hladiny řek (zdroj: ČT24)