Virolog Norrby: Lidé nad 60 let by měli být očkovaní

Praha - Přínosy očkování jsou zásadní pro věkovou skupinu od 60 let, míní přední světový virolog ze Švédska Erling Norrby, jemuž byl ve středu udělen čestný doktorát Univerzity Karlovy v Praze. Chřipka se ale dokáže rychle měnit. Každý rok se proto vědci snaží nastavit konkrétní vakcínu na konkrétní kmen chřipky. „Zásadní ovšem je podchytit změny chování viru,“ uvedl profesor Norrby, který byl hostem Událostí, komentářů.

Podle Norrbyho se imunitní reakce starších lidí postupem času snižuje a mohou tak být snáze nakaženi. Před dvěma lety prý došlo k velké změně viru chřipky, kdy nenapadal seniory, ale hlavně děti. Vědci se proto snaží zjistit, jak tyto změny podchytit a vynalézt jednu komplexní vakcínu na všechny její typy.

Virologové se zabývají také zkoumáním viru HIV. Na rozdíl od chřipky, která se přenáší kapénkovou formou, dochází k jeho přenosu především pohlavním stykem. Obě infekce jsou ale podobně schopné obelhat imunitní systém a jeho následnou reakci. Zásadní rozdíl ovšem je, že HIV má i řadu jiných možností. Může například v těle zůstat a atakovat bílé krvinky, což běžný virus chřipky nedělá.

Erling Norrby hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Od roku 1981, kdy byl virus HIV poprvé identifikován u člověka, probíhají detailní studie o rozmanitosti tohoto viru. Jejich zjištěním bylo, že i tento virus se mění velmi rychle. Existují nejen rozdíly v různých geografických lokalitách, ale také v intenzitě napadení každého jednotlivce. „Boj je nelehký. Doufejme, že dosáhneme úspěchu,“ dodává Norrby.

„Lidé mají k viru HIV laxní přístup“

V Česku minulý rok přibylo nejvíce nově nakažených virem HIV v historii. Podle profesora Norrbyho to může být zapříčiněno i objevováním stále efektivnějších účinných léků a následným pocitem neohroženosti. „Lidé mají více laxní přístup k viru HIV. Myslí si, že je to něco, co se dá léčit, a už se nemají tolik na pozoru,“ spekuluje Norrby.

Erling Norrby (*1937)

  • profesor virologie Lékařské fakulty Institutu Karolinska ve Stockholmu
  • člen Královské švédské akademie věd
  • člen výborů udělujících Nobelovy ceny
  • organizátor první vědecké konference o AIDS v roce 1986