Školáci si přišli pro vysvědčení, čeká je prodloužený víkend

Praha - Žáci a studenti základních i středních škol dnes dostali pololetní vysvědčení. Do ruky ho obdrželo přes milion školáků, kteří se poté mohou těšit na prodloužený víkend. Na pátek totiž připadají jednodenní pololetní prázdniny. Na ty pak v některých městech od pondělí navazují ještě týdenní jarní prázdniny.

I vysvědčení jde s novými trendy. Řada školáků přitom místo známek získala od učitelů dokument se slovním hodnocením. Tradiční hodnocení ale ve školách stále vede. V kolika školách se na vysvědčeních objevují známky a kde jen slova, neví ani ministerstvo školství. Záleží jen na samotných školách, jaké hodnocení používají.

Zatímco u prvňáčků jde o první výsledky půlročního snažení a na většině jejich vysvědčení se bude skvět velká jednička, pro žáky devátých tříd budou známky z pololetního vysvědčení důležité při přijímacích zkouškách na střední školy. Většina středních škol totiž k vysvědčení z osmé a poloviny deváté třídy přihlíží při výběru uchazečů, známky jsou často jediným kritériem pro přijetí.

Na prodloužený víkend zareagovaly některé organizace pro děti a mládež a nabízejí nejrůznější tábory včetně příměstských. Například na Ranči v údolí na Tachovsku mohou děti od čtvrtka až do neděle pátrat coby šerifové po lupičské bandě, několikadenní výpravu organizují také třeba Skauti.

Na pololetní volno pak od pondělí navazují žákům z Benešova, Berouna, Rokycan, Českých Budějovic, Českého Krumlova, Klatov, Trutnova, Pardubic, Chrudimi, Svitav, Ústí nad Orlicí a Ostravy týdenní jarní prázdniny.

Školy rozdaly vysvědčení, začínají pololetní prázdniny (zdroj: ČT24)