Z neoprávněného čerpání dotací obviněno 24 starostů Ústeckého kraje

Ústí nad Labem - Kriminalisté obvinili 27 lidí kvůli neoprávněnému čerpání dotací na odstranění škod po přívalových děštích. Čtyřiadvacet stíhaných působí nebo působilo ve funkcích starostů měst a obcí v Ústeckém kraji, jeden pak jako místostarosta. Ministerstvu pro místní rozvoj měla vzniknout škoda 125 milionů korun. Starostům tak hrozí až 12 let vězení.

Obvinění měli od října 2009 do května následujícího roku získat na základě údajně nepravdivých posudků 125 milionů korun na opravu obecního majetku. Tvrdili, že ho poškodily přívalové deště. Dalších téměř 3,3 milionu korun se již vyčerpat nepodařilo. „Mělo dojít k čerpání dotací od ministerstva pro místní rozvoj na obnovu obecního majetku, který měl být poškozen přívalovými dešti. Nicméně nám se podařilo zjistit, že tento majetek poškozen živelní pohromou nebyl,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Starostové se ale hájí, že se sami stali obětí podvodu. Prý je oslovila teplická firma ISA, která řekla, že za ně žádost zpracuje a dokonce že dodá i znalce. „V této souvislosti jsou stíhány ještě dvě osoby, které vypracovávaly znalecké posudky, a ty jsou stíhány jak pro trestní čin dotačního podvodu, tak zneužití pravomoci úřední osoby,“ dodal mluvčí.

Záplavy měly údajně zničit obecní majetek

Po předchozí dohodě skupina mezi říjnem 2009 a květnem 2010 získala neopravněně finance, které byly ministerstvem pro místní rozvoj určeny na opravu majetku poškozeného v důsledku přívalových dešťů. „V žádostech o dotace měli nepravdivě uvést, že obce byly postiženy přívalovými dešti, které měly zničit a poškodit obecní majetek (například nádrže, opěrné zdi či komunikace) z 80 až 100 procent,“ dodal Ibehej. Žádosti podle něho potvrzovaly znalecké posudky, které vypracovali zbylí dva obvinění. Jeden z nich prý navíc vyhotovil průvodní a technické zprávy, které se týkaly nákladů na opravu poškozeného obecního majetku.

Záplavy
Zdroj: ČT24

Úředníci jsou stíháni pro trestný čin dotačního podvodu, někteří z nich i kvůli úvěrovému podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim až dvanáctileté vězení. Zbylí dva lidé jsou stíháni kvůli pomoci k dotačnímu podvodu a zneužití pravomoci, jeden z nich navíc také z úvěrového podvodu. Dvojici hrozí až deset let za mřížemi.

Podvody s povodňovými dotacemi již v roce 2011

Policii k podvodům dovedl podobný případ, který měla na stole v květnu 2011. Tehdy obvinila devět starostů a dva podnikatele z Ústeckého a Středočeského kraje, kteří měli podvádět při čerpání dotací určených na živelní pohromy. Nepravdivě tvrdili, že obecní majetek byl z 80 až 90 procent zničen přívalovými dešti, a navíc ceny zakázek nadhodnocovali. Tvrzení dokládali posudky, průvodními a technickými zprávami a dalšími dokumenty. O peníze žádali ministerstvo pro místní rozvoj. Celkem podle policie vyčerpali z fondů 29,5 milionu korun, přes 45 milionů už ale nestihli. Hlavním organizátorům údajného dotačního podvodu obstavila policie už v minulosti majetek za miliony korun, jde hlavně o nemovitosti.

Povodeň si vymysleli i v Huntířově na Děčínsku. Zdejší starosta byl ale za neoprávněné čerpání peněz na odstraňování škod odsouzen už loni, podmíněně dostal dva roky.

Severní Čechy mají další skandál s dotacemi (zdroj: ČT24)