Kraje chtějí dál Sobotku v čele ČSSD

Praha – Dosavadní předseda ČSSD Bouslav Sobotka je před březnovým sjezdem této strany horkým kandidátem na setrvání v čele sociálních demokratů. Má jasnou podporu v krajích, získal tady totiž na funkci předsedy nejvíce nominací. O novém vedení strany budou sociální demokraté rozhodovat v březnu na sjezdu v Ostravě, sejde se tady více než 600 delegátů ČSSD.

Sobotka se nejspíš stane staronovým předsedou sociálních demokratů, do této funkce ho v průběhu tohoto týdne na konferencích nominovaly krajské organizace. Dosavadní šéf strany tak nejspíše v březnu na sjezdu v Ostravě svůj post obhájí. Na pozicích statutárních předsedů pak zřejmě zůstanou Michal Hašek a Lubomír Zaorálek.

Podle Lubomíra Zaorálka čeká sociální demokracii po sjezdu především příprava na volební rok 2014. „Všichni cítí, že je to klíčový okamžik, že volby, které jsou před námi, budou rozhodovat o tom, jakou roli sociální demokracie sehraje v situaci, která ve společnosti je,“ řekl pro ČT. Příští rok bude supervolebním rokem. Měly by se konat jak parlamentní, tak senátní, komunální i evropské volby.

Na sjezd sociálních demokratů letos v březnu by měl dorazit také nově zvolený prezident Miloš Zeman, který dříve ČSSD taktéž předsedal. Pro nové stranické vedení bude právě vztah s novou hlavou státu klíčový. Zeman se se sociální demokracií nerozešel v dobrém poté, co mu strana na Pražský hrad nepomohla v parlamentní volbě prezidenta v roce 2003.

„Chci být prezident, který nebude nadržovat žádné, opakuji žádné politické straně,“ zdůrazňoval Zeman v rozhovorech krátce po svém zvolení.