Změna ústavy kvůli trafikám, zvažují poslanci

Praha - Parlamentní strany chtějí otevřít debatu o změně ústavy. Jedním z témat má být třeba možné prodloužení mandátu poslance ze čtyř na pět let nebo omezení funkčního období poslance jen na dvě funkční období. Politici tak chtějí řešit i otázku takzvaných trafik, kdy politici získávají lukrativní místa v orgánech státních firem.

Poslanci chtějí debatovat o tom, jak dát rozdávaní trafik pravidla. Podle ministra dopravy za ODS Zbyňka Stanjury je nutné, aby umisťování politiků na taková místa bylo transparentní. S tím souhlasí i opozice. Změny ale musí podle ní být dohodou všech parlamentních stran a musí platit pro všechny a za každé situace. Lubomír Zaorálek z ČSSD totiž poukazuje na to, že když je strana v opozici, nemůže takové posty obsazovat. 

Potíže s umísťováním politiků po skončení jejich politické kariéry by prý vyřešila změna ústavy. Třeba to, že by mohli být poslanci zvoleni jen dvakrát za sebou nebo že by se mandát změnil v pětiletý. Argument je jasný - po krátkém období v politice je pro politiky snazší návrat k původní profesi a strana pro ně nemusí hledat místo ve státních firmách. „Velké firmy to takto mají nastavené normálně, že ředitelé odchází po pěti letech,“ naznačuje poslanec VV Michal Babák. 

Proti omezení jen na dvě volební období je ale ODS. „Když se voličům bude zdát, že je tady člověk už moc dlouho, mají nástroje k tomu, aby volili z té politické strany jiné představitele,“ myslí si Stanjura. 

Politik může být také kvalifikovaný

ČSSD by navrhovala umožnit poslancům pokračovat ve svém oboru, který zastávali před získáním mandátu. To by prý poslancům pomohlo zůstat v kontaktu s realitou. 

Člen ústavně-právního výboru sněmovny Stanislav Křeček zastává názor, že do významných funkcí ve státních podnicích patří lidé kvalifikovaní. „Bohužel se šíří představa, že politici jsou lehkoživkové, kteří nic nedělají. Politik je ale také kvalifikace, získává řadu kontaktů a schopnost vyjednávat, a to u soukromých, ale i státních firem může být výhodou,“ řekl v rozhovoru pro Události.

Jak se rozdávají trafiky?

V poslední době zvedl vlnu nevole především odchod rebelujících poslanců ODS na lukrativní místa. Vládu nepoložili, krátce nato pak nastoupili do významných pozic ve firmách se státním podílem. Marek Šnajdr byl jmenován do dozorčí rady Čepra. Další rebelující poslanec Ivan Fuksa zamířil do vedení Českého Aeroholdingu.

Další, kdo by mohl využít své zkušenosti a kontakty získané z pozice ministra, by měl být Alexandr Vondra. Ten by se mohl stát velvyslancem. Nejčastěji se v jeho případě skloňuje Rusko nebo Kanada.

Naopak opozice má často s významnými posty pro vysloužilé politiky potíže. Miloše Zemana se například sociálním demokratům nepodařilo napoprvé na Hrad protlačit. Jiří Paroubek se měl stát velvyslancem. Nakonec mu to ale nevyšlo a je řadový poslanec. Nejlukrativnější místo přitom získal Vladimír Špidla, který se stal eurokomisařem.

Změny ústavy tématem Událostí (zdroj: ČT24)