Kateřina Zemanová: Na Hradě budu záskok

Praha - Dcera nově zvoleného prezidenta, první slečna Kateřina Zemanová, chce na Hradě působit jako záskok za svou matku. I když se první dáma podle slov její dcery bude snažit plnit maximum povinností, Kateřina je připravená vystupovat po boku svého otce. Chce se ve funkci první slečny věnovat vážným tématům, která jsou blízká jejímu věku. Plánuje například upozornit na poruchy příjmu potravy.

„Beru se jako takový záskok,“ nastínila své působení na Hradě dcera Miloše Zemana Kateřina. Její maminka bude první dáma a bude plnit maximum rolí. „Já budu vystupovat po boku obou rodičů,“ řekla Kateřina. Zároveň by jako „první slečna“, jak její funkci nazval sám Miloš Zeman, chtěla upozornit na řadu závažných problémů. Jedním z nich jsou například poruchy příjmu potravy: „To je věc, která je v mém věku rozšířená, je to téma, o kterém se málo mluví.“ 

V nadcházejících dnech musí Kateřina vyřešit, jak se jako studentka vyrovná s náročným programem souvisejícím s úřadem jejího otce. S ředitelkou gymnázia, kde studuje, chce domluvit individuální studijní plán. 

Doteď nikdo Kateřině Zemanové neradil, jak se má chovat, co říkat, nebo jak se má oblékat. A i to se zřejmě v nebližších dnech změní. „Já si, na rozdíl od táty, radit nechám,“ řekla v rozhovoru pro Studio 6. 

Pomalu si zvyká také na ochranku. Bodyguardi ji hlídají od včerejška. „Já jsem ji ani nechtěla, ani jsem nepočítala s tím, že ji mít budu, ale nakonec mi bylo oznámeno, že je to nutné, protože jsem vystupovala po boku táty po celou dobu kampaně, takže jsem v podstatě více ohrožená já než maminka,“ řekla k tomu Kateřina Zemanová. Na doprovod si ale zvykla velmi rychle. Připustila sice, že je to jistá ztráta soukromí, ovšem s tím prý počítala už na začátku kampaně.

Kateřina Zemanová

Před měsícem oslavila 19. narozeniny. Studovala na nestátním výběrovém osmiletém gymnáziu PORG, jehož ředitelem je Václav Klaus mladší. Po půlročním studijním pobytu v Michiganu přestoupila na soukromé anglicko-české gymnázium.