Podle Peake má zákon zajistit, že na úřadech budou slušní lidé

Praha – Vicepremiérka a předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake uvedla v Otázkách Václava Moravce, že do konce února by měla mít vláda na stole novou verzi zákona o úřednících, jehož výsledkem bude, že na úřadech budou slušní lidé. Peake chce prosadit například ochranu ohlašovatelů korupčního jednání nebo omezit vliv politiků a politických stran na vedení úřadů. Stanislav Beránek z Transparency International se ale obává, že politici nebudou mít vůli taková opatření podpořit.

Podle Peake by se měla vláda do konce února zabývat novým přepracovaným návrhem zákona o státní správě, respektive o úřednících. Schválení tohoto zákona je klíčové pro vládní protikorupční strategii. „Tady jde v první řadě o to, aby se omezil vliv politiků a politických stran na vedení úřadů,“ prohlásila vicepremiérka. 

Analytik z Transparency International Stanislav Beránek se s Karolínou Peake shoduje na tom, že je třeba oddělit politická a úřednická místa ve stání správě. „Lidé, kteří nesou kontinuitu úřadu, mají být chráněni před zhůvěřilým zacházením ze strany politiků, kdy bylo tradicí, že s novým ministrem odcházel každý od vrátného přes uklízečku až po ředitele každé sekce,“ myslí si Peake. 

Po takovém opatření volá i nově zvolený prezident Miloš Zeman, který ještě před druhým kolem voleb prohlásil: „Musí skončit doba, kdy se i úřednické funkce obsazují na základě politického klíče.“

Stanislav Beránek
Zdroj: ČT24

Beránek dodal, že by bylo třeba také zakotvit ochranu úředníků proti svévolnému zasahování politického vedení, stejně jako postup, jakým by měli úředníci reagovat na politické tlaky či zjištění nekalého jednání. Zároveň by podle něj korupční potenciál zmírnila i jistota kariérního řádu a na druhou stranu i možnost zbavit se nevyhovujících lidí. 

Karolína Peake ujistila, že součástí nového zákona bude i ochrana takzvaných whistleblowerů, tedy lidí, kteří nahlásí korupční jednání svých nadřízených.  

Jenže Stanislav Beránek příliš nevěří tomu, že by se nějaký systém kontrol a omezení podařilo na politické scéně prosadit. 

Stanislav Beránek:

„V podstatě všichni politici se naučili protikorupční mantru, co je třeba regulovat. Jenže vidíme, že ze všech slibů a nadějí nebylo nic realizováno.“

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)