Zeman se setká s předsedy stran, LIDEM ale nepozval

Praha - Nově zvolený prezident Miloš Zeman tento týden zahájí kolečko schůzek se šéfy parlamentních stran. Zítra se má sejít i s Václavem Klausem a s premiérem Petrem Nečasem. S lídrem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a šéfy dalších stran se Zeman sejde ve středu a ve čtvrtek. Vládní stranu LIDEM ale na jednání nezve. Podle předsedy SPOZ Vratislava Mynáře jde o stranu, která „neprošla peklem voleb“. V rozhovoru pro server iDNES.cz také Zeman připustil možnost, že může odvolat premiéra bez jakýchkoli podmínek: „Myslím si, že to vyplývá z velmi extenzivního výkladu ústavy.“

Tento týden čeká Miloše Zemana a jeho tým schůzka za schůzkou. V úterý ještě jako host zamíří za Václavem Klausem na Hrad a sejde se i s premiérem Petrem Nečasem. Předseda vlády budoucí hlavu státu navštíví v podvečer v Zemanově kanceláři na dohled od Pražského hradu. Jejich setkání zřejmě bude chladné a pracovní. Zeman se totiž netají nesouhlasem s vládními kroky a na kritice vlády postavil svou prezidentskou kampaň. Dnes navíc připustil možnost, že může odvolat premiéra bez jakýchkoli podmínek. Vyplývá to podle něj z extenzivního výkladu ústavy.

Ústavní článek č. 62, který definuje základní pravomoce prezidenta, mimo jiné obsahuje znění: Prezident republiky jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi. Někteří právníci tvrdí, že extrémní výklad tohoto znění umožňuje, aby prezident, navzdory zvyklostem, premiéra skutečně samovolně odvolal. Vláda slabinu v ústavě připouští, nicméně toho, že by jí Miloš Zeman využil, se nebojí.

Premiér Petr Nečas označil už dříve podobný scénář za „protiústavní puč“.

„Já si myslím, že ta formulace je spíš nešťastná, že je opřená o snahu stylisticky zjednodušit text a v očích některých interpretů to může vést k těmto důsledkům,“ řekl ČT ústavní právník Jan Kysela.

V dalších dnech čeká Zemana například šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Řešit budou nejspíš i problematiku jeho resortu, třeba společný postoj v oblasti zahraniční politiky. „Pevně doufám, že to přispěje k tomu, že Černínský palác a Pražský hrad začnou mluvit více jednotně, co se týká zahraniční politiky,“ uvedl ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Miloš Zeman o přistoupení k fiskálnímu paktu: „Myslím si, že to má smysl v okamžiku, kdy Česká republika bude mít euro. Fiskální pakt se přímo týká především zemí, které jsou v eurozóně.“

Sobotku předběhl Škromach

Zeman už přislíbil schůzku i šéfovi opoziční ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, setkají se ve středu v 16:30. „Předpokládám, že debata s prezidentem republiky se bude týkat témat, která souvisí s tím, že není zcela obsazen Ústavní soud, není připraven návrh na prezidenta NKÚ,“ sdělil Sobotka. Šéfa ČSSD ale dnes u Zemana „předběhl“ místopředseda strany Zdeněk Škromach. „Šlo o přátelskou osobní návštěvu u pana prezidenta Miloše Zemana. Hovořili jsme o budoucnosti a zavzpomínali na minulost,“ řekl Škromach, který patří k Zemanovým příznivcům. Sobotka schůzku nechtěl komentovat. Předseda KSČM Vojtěch Filip již dříve uvedl, že se Zemanem bude jednat ve čtvrtek.

Reportáž Vladimíra Keblúška o programu Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Na termín čeká rovněž předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake. Miloše Zemana se chce mimo jiné zeptat, jak myslel prohlášení, že tato strana nebyla zvolena ve volbách. „Říkal, že strana LIDEM nemá žádný mandát, že jsme odešli ze zvolené politické strany. To je sice pravda, nicméně volný mandát poslance je dán naší ústavou,“ řekla Peake.

Zeman ale vládní stranu na jednání nepozval. S vicepremiérkou Karolínou Peake se sejde jen jako se členkou vlády, a ne jako s předsedkyní koaliční strany LIDEM. Podle předsedy SPOZ Vratislava Mynáře jde o stranu, která „neprošla peklem voleb“. „Nepředpokládám, že předseda politické strany SPOZ je hlavním mluvčím nestranického, přímo zvoleného prezidenta. Nepovažuji tedy za nutné na jeho slova reagovat. Počkám si na vyjádření budoucího prezidenta republiky. Prezidenta nestranného a nadstranického, jak doufám,“ reagovala Peake.