Byznys zlínské lihové chobotnice přinesl miliardy, stát na ně nemohl

Praha – Miliardy korun generoval černý trh s nelegálním lihem skupině podvodníků, která dlouhé roky působila na Zlínsku. Nebýt mrtvých, mohl jejich byznys běžet dál. Vyšetřování je sice teprve na začátku, ale již nyní je zřejmé, že lidé kolem Tomáše Březiny - podle policie hlavy zlínské lihové chobotnice - s lihem nerušeně zorganizovali rozsáhlý sofistikovaný systém, s jehož pomocí pak páchali obří daňové úniky. Hektolitry lihu, které se podařilo odhalit, jsou ale jen pouhým zlomkem lihu, který je mimo režim spotřební daně, domnívá se dozorující státní zástupce Michal Galát v pořadu Reportéři ČT.

Policie se v boji proti nelegálním stáčírnám naplno zmobilizovala až loni na podzim, kdy načerno vyrobený alkohol s vysokým podílem metanolu zabil několik desítek lidí. Právě vyšetřování okolností metanolové kauzy přivedlo detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na stopu, která vedla do útrob miliardového byznysu s nelegálním lihem.

Radim Bureš, Transparency International:

„Černý trh s lihem a daňové úniky mohly běžet naprosto skrytě dál, aniž by to kdokoli zaznamenal. Takže celá ta kauza mrtvých vlastně jenom otevřela problém, který byl pod povrchem.“

Na rozplétání alkoholové chobotnice se podílelo 300 lidí

Kvůli možnému dosahu členů lihového gangu do státní správy však museli kriminalisté shromažďovat důkazy v maximálním utajení. Vloni v říjnu už měli detektivové v rukou tolik informací, že mohli provést rozsáhlou razii, při níž pozatýkali několik členů skupiny, která ve velkém obchodovala s nelegálním lihem. „Pro nás byla ta realizace velice složitá, podílelo se na tom 300 lidí našeho útvaru vlastně z celé republiky,“ konstatoval šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

V celách tak skončil obchodník s alkoholem Robert Sedlařík, dále jistý Tomáš Pantlík, který měl v rámci skupiny na starosti správu nemovitostí, a především dvojice bratrů - Tomáš a Radek Březinovi. Právě posledně jmenovaný, podnikatel Radek Březina, je přitom detektivy považován za hlavu zlínské lihové chobotnice. Také podle Šlachty je zřejmé, že tento člověk má v daném prostředí velký respekt, i co se týká násilné trestné činnosti.

Zazděné sklady odhalily litry nelegálního alkoholu

Radek Březina oficiálně nevlastní žádnou firmu, která se zabývá obchody s lihem či alkoholem. Podzimní zásah proti lihařům ale umožnil policii získat konečně pádné důkazy o lihových obchodech Březiny. Během mnoha domovních prohlídek totiž kriminalisté narazili na stopy, které je dovedly až k odhalení několika tajných skladů s rekordním množstvím nezdaněného lihu. „Sklady byly lokalizovány na střední Moravě a jeden sklad v jižních Čechách,“ upřesnil dozorující státní zástupce Michal Galát.

Hektolitry lihu nalezli policisté v zazděných skladech. Největší úlovek zaznamenali ve Stojčíně na Pelhřimovsku, kde bylo nalezeno milion dvě stě tisíc litrů etanolu. „Mám za to, že se jedná vůbec o největší záchyt nelegálního lihu v České republice,“ míní Galát. Žádný ze skladů, kde byl líh nalezen, nikdy oficiálně nevlastnil Radek Březina. Přesto kriminalisté nalezli stopy, které vedou až k němu. Mnoho budov totiž bylo napsáno na mladšího bratra Tomáše. Ten již dříve vypověděl, že mu nemovitosti nepatřily a jsou de facto majetkem jeho bratra.

Odhalením skladů se policistům podařilo gangu kolem Radka Březiny zasadit citelnou ránu. Zároveň ale také začali rozplétat složitou strukturu firem, které podnikatel skrytě ovládá a podle všeho používá právě pro obchody s lihem. „Je pravděpodobné se domnívat, že to, co jsme nalezli v tomto trestním řízení, je pouhým zlomkem lihu, který je mimo režim spotřební daně,“ míní Galát.

Firmy spojované s Radkem Březinou
Zdroj: ČT24

Za peníze luxusní nemovitosti

Za většinu peněz, které Březina svou nelegální činností získal, nakoupil hodnotné nemovitosti po celé republice. V řadě z nich dnes sídlí pobočky bank či pojišťoven. Cena každého z objektů se počítá v desítkách milionů korun.

Jak je ale vůbec možné, že případ dospěl až tak daleko? „Nepochybně se jedná o velmi sofistikovanou trestnou činnost a je možno soudit nebo konstatovat, že pokud jsou deponována takto vysoká množství nezdaněného lihu, tak to zřejmě je způsobeno vadami v daňovém a celním systému,“ uvedl Galát. S tím sohlasí i Radim Bureš z Transparency International. „Ať už je ten důvod jakýkoliv, ať už je to neznalost, ať už je to nekoordinovanost, prostě stát toto za problém nepovažoval.“

Lihový boss Radek Březina a jeho podnikání (zdroj: ČT24)