Za nehodou L-159 je chyba pilota. Zaplatil ji životem

Kolín - Vyšetřování nehody vojenského letadla L-159 na Kolínsku, při které v listopadu zemřel pilot, skončilo. Za pádem letounu vězí selhání pilota, podle vyšetřovací zprávy pilot manévroval příliš nízko.

„Letoun přešel do střemhlavého pádu a bohužel pilot už nedokázal zabránit tomu, že došlo ke srážce se zemí,“ konstatoval pro ČT mluvčí resortu obrany Jan Pejšek. Tragická událost stála život čtyřiatřicetiletého pilota Ondřeje Sovinu. Na bitevnících létal od roku 2007.

Stroj vybuchl až po nárazu na zem, trosky se rozptýlily na malé ploše. Některé části letounu, včetně černé skříňky, museli vojáci vybagrovat. Skříňka se zaryla necelé dva metry pod zem, zůstala ale nepoškozená. Získaná data z ní hovoří jednoznačně - letadlo pracovalo až do nárazu bezchybně, všechny systémy stroje před pádem fungovaly.

Kompletní vyšetřovací zpráva nyní poputuje k velitelům čáslavské základny, ti ji proberou se všemi svými piloty. „Abychom minimalizovali následky i nějaké problémy do budoucna,“ přiblížil náčelník štábu plukovník Ivan Čech.

Reportáž Karla Rožánka o příčinách pádu bitevníku L-159 (zdroj: ČT24)