Lékařské odbory vyhlásily druhou vlnu výpovědí

Praha - Lékařské odbory vyhlásily druhou fázi kampaně „Děkujeme, odcházíme“. Očekávají, že během ledna a února přijdou další stovky výpovědí. Odboráři rovněž oznámili úmysl založit konto pro doktory, kteří by se kvůli výpovědi dostali do finančních problémů. Přispívat na něj budou moci sympatizující lékaři i veřejnost. Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK- SČL) Martin Engel znovu zdůraznil, že připravovaná reforma zdravotnictví, kterou včera představil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nepředstavuje pro odbory žádné řešení.

„Znovu opakuji, řešení našich požadavků a reforma jsou dvě různé věci. My ji vítáme, ale pro nás žádný výsledek neslibuje,“ prohlásil Engel. Z jeho slov vyplývá, že na lékaře, kteří akci podporují, je vyvíjen nátlak. „Arogance a nátlak přilévají olej do ohně, rozhořčení lékařů se proto stupňuje. Hlásí se nám další, kteří chtějí podat výpověď či jiným způsobem se podílet na podpoře našich akcí. My proto vyhlašujeme druhou fázi kampaně Děkujeme, odcházíme a přejeme si, aby k 31. lednu 2011 přišla druhá vlna výpovědí. Do konce ledna či února předpokládáme, že by celkový počet výpovědí mohl o dalších několik set až o tisíc stoupnout,“ uvedl předseda odborů.

BBC o situaci v českém zdravotnictví:

„Čeští lékaři a vláda tedy hrají hru, ve které jde o hodně a jejíž výsledek je nejistý. Pokud lékaři blufují a vláda neustoupí, české zdravotnictví - Leoš Heger - přežijí. Pokud ne, mnoho pacientů čeká 1. března ošklivý šok.“

Podle Engela se přes 3 800 nemocničních lékařů, kteří podali ke konci roku výpověď, zatím nedočkalo od ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) jediného konstruktivního návrhu řešení současné mimořádné situace. Na místo toho prý jen představuje různé „krizové plány“, jejichž cílem je podle Engela zajistit lékařskou péči bez lékařů.

Předseda LOK-SČL Martin Engel:

„Nyní čelíme smršti lží a polopravd ze strany lidí, kteří nesou odpovědnost za stav tohoto systému… Jsme prý vyděrači, Cvachové a jde nám jen o peníze. Není to pravda, jde nám o to, aby se v českém zdravotnictví přestalo krást a aby peníze, které se ztrácejí v díře předražených nákupů a korupce, byly použity na lepší péči o pacienty, na kvalitní vzdělání našich mladých kolegů a férové odměňování zdravotnického personálu.“

Heger ve středu oznámil, že větší počet lékařů hodlá odejít z 59 nemocnic. Kdyby všichni naplnili své hrozby, spadne počet lékařů na stav před deseti lety a akutní péče nebude ohrožena. V případě nutnosti se ministr dohodl na pomoci ambulantních specialistů. Lékařům z nemocnic slibuje přidat v budoucnu z peněz, které hodlá ušetřit uvážlivým nákupem techniky. Podle vedení nemocnic někteří lékaři své výpovědi stáhli.

Vydáno pod