K vyslání českých vojáků do Mali už chybí jen souhlas parlamentu

Brusel – Kabinet posvětil vyslání českých vojáků do mise Evropské unie v Mali, kde tamní armáda za pomoci francouzských jednotek bojuje s islamisty ovládajícími sever země. Češi by se měli podílet na výcviku místní armády, do bojů s islamisty nezasáhnou. S vysláním vojáků musí dát ještě souhlas parlament. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka řekl, že strana misi podpoří, pokud bude plně financována z rozpočtu ministerstva obrany. To vláda potvrdila. Parlament by o vyslání vojáků měl rozhodovat na březnové schůzi, zahájení operace se podle premiéra předpokládá v dubnu.

„Je skutečností, že je zájmem celé Evropské unie stabilizovat tento prostor, protože zde mohou vzniknout základny různých teroristických skupin, včetně al-Káidy,“ uvedl k rozhodnutí vlády premiér Petr Nečas. Čeští vojáci budou podle něj v Mali cvičit mechanizovanou pěší jednotku tamní armády po dobu 15 měsíců. Rozmístěni budou na základnách maliské armády mimo oblast současných bojů. Náklady na misi, které jsou limitovány částkou 220 milionů korun, budou hrazeny z rozpočtu ministerstva obrany.

Česko by mohlo vyslat až 50 cvičitelů

Výcvikovou misi v Mali připravují ministři zahraničí EU. Česko by mohlo vyslat až 50 cvičitelů. První muže v rámci výcvikové mise by mohla EU vyslat už v půlce února. Oficiálně by mise mohla být zahájena 12. nebo 18. února. Operaci povede francouzský generál François Lecointre, plně obsazená by měla být pak zřejmě v dubnu. 

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: „Požadujeme, aby se jednalo o striktně instruktážní působení a aby v žádném případě naši instruktoři nebyli nasazeni v žádných bojových operacích.“

Místopředsedkyně poslaneckého výboru pro obranu Jana Černochová: „Myslím, že Česká republika nemůže být černým pasažérem. Ve chvíli, kdy jsme se stali součástí EU a z Lisabonské smlouvy vyplývají obranné a bezpečnostní závazky, pak je zcela v pořádku, že vláda ČR odhlasovává účast našich vojáků v tréninkové misi na Mali.“

Cílem mise označované EUTM Mali bude pomoci obnovit vojenské schopnosti maliské armády. Zhruba dvě stovky instruktorů ze zemí EU by měly pomoci se základním vojenským výcvikem, logistikou či velením. Mise však nebude zasahovat do bojových operací, do nichž se v Mali po boku tamní armády zapojily francouzské jednotky.

Unijní mise by měla trvat prozatím 15 měsíců. Její hlavní sídlo bude v maliské metropoli Bamaku, zatímco výcvik by měl probíhat na jihu země. Náklady na misi se odhadují na 12,3 milionu eur.

Maliské a francouzské jednotky rozprášily islamisty

Francie přitom hlásí z Mali významné úspěchy, ve spolupráci se zdejší armádou prý jednotky způsobily radikálům těžké ztráty. Prohlásil to dnes francouzský ministr obrany Jean Yves Le Drian. Islamisté jsou prý rozprášení, někteří se z „válečného dobrodružství“ vrátili domů, jiní se stáhli do pohoří Adrar des Iforas východně od města Kidal, které je teď v rukou francouzských jednotek. 

Díky úspěchu se tak začíná mluvit o tom, že se Francouzi stáhnou a předají kontrolu nad územím africkým jednotkám. Jenže ještě zřejmě není úplně vyhráno, panují obavy, že se islamisté pustí do partyzánského boje.