Klasnová: VV prodlouženou rukou prezidenta nebudou

Praha - Jak budou spolupracovat Věci veřejné s nově zvoleným prezidentem? Budou pro něj strategickým partnerem pro vyvolání předčasných voleb? Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová před svým zítřejším přijetím u Miloše Zemana odmítla, že by díky programovým shodám se Stranou práv občanů prosazovala Zemanovy zájmy v parlamentu. Předčasné volby by podle ní byly nejčistším řešením, ale rozhodnutí nechává na „strategičtějších stranách“, jako je například TOP 09, uvedla v Interview ČT24. Fakt, že Miloš Zeman nepřijme šéfku LIDEM Karolínu Peake, vnímá jako zadostiučinění.

Úplně první se s nově zvoleným prezidentem Zemanem potkal poslanec za VV Petr Skokan. Podle Klasnové šlo pouze o zdvořilostní návštěvu. Oficiální schůzka prezidenta Zemana s Věcmi veřejnými proběhne zítra ve 13 hodin. Klasnová vysvětlila, proč budoucí prezident pozval ji, a ne předsedu strany Radka Johna. „Byla jsem pozvána, protože jsem předsedkyní poslaneckého klubu. Věci veřejné čeká za pár dní kongres, kde budeme volit nového předsedu, tak předpokládám, že z důvodu zachování kontinuity chtěl mluvit budoucí prezident právě se mnou,“ uvedla.

Místopředsedkyně Věcí veřejných bere pozvání také jako zdvořilostní návštěvu. „Byly to nakonec Věci veřejné, kdo prosadil přímou volbu prezidenta, navzdory skeptickým prognózám, že si lidé nebudou schopni zvolit hlavu státu. To si myslím, že se nestalo,“ uvedla Klasnová. Klasnová věří, že se Zemanem najde společná témata, jako přímou volbu starostů a hejtmanů, zákon o obecném referendu, rozšíření pravomocí NKÚ a majetková přiznání.

Klasnová: Jsem ráda, že budeme mít aktivního prezidenta

„Jsem ráda, že budeme mít aktivního prezidenta. Avizoval, že bude chodit na zasedání Poslanecké sněmovny. Nebude ležící spící. Václav Klaus toto vůbec nevyužíval,“ uvedla Klasnová. Že by strana byla prodlouženou rukou prezidenta ve sněmovně, ale popřela. „Styčná témata jsme měli již před volbami,“ dodala.

Fakt, že Miloš Zeman nepřijme šéfku LIDEM Karolínu Peake, hodnotí Klasnová jako zadostiučinění. „Jsem ráda, že tu někdo pojmenoval stav, který nyní v České republice panuje. Musíme si uvědomit, že jsme raritou, protože od dubna 2012 vládne tato vláda bez programového prohlášení, bez programových priorit, koaliční smlouvy. Všechno toto bylo sepsáno s Věcmi veřejnými. Je to bohužel patrné i na vládní politice, protože strana LIDEM funguje pouze jako jakýsi hlasovací stroj pro vládu. Před Vánoci se protlačily silou církevní restituce, daňový balíček, snížená valorizace důchodů. Na ostatní programové priority, například rozšíření pravomocí NKÚ, už taková důslednost není.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Klasnová: Kalousek je dobrým hercem, ale už jsem na jeho repertoár zvyklá

Poslanecká sněmovna se sešla na únorové schůzi a jedná například o omezení poslanecké imunity, což je návrh Kateřiny Klasnové. Včera prošel druhým čtením a příští týden ho čeká závěrečné hlasování. Pokusů o omezení imunity bylo celkem 18, v tomto volebním období je to potřetí. Ministr financí včera navrhl, že by měla být imunita omezena jen na projevy v parlamentu. 

Kateřina Klasnová:

„Kdyby ministr financí nebyl ministrem financí, byl by dobrým hercem. Už jsem na ten jeho repertoár zvyklá. On to nepředložil proto, že by si přál, aby zákonodárci neměli imunitu. Je to snaha, aby se nepřijalo vůbec nic. Snaha tu věc rozmělnit. Na venek se tváří jako heroický počin, ale je to jen gesto.“

Radek John a Kateřina Klasnová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Radek John už na předsedu kandidovat nebude

Věci veřejné čeká volba vedení. Radek John už kandidovat nebude. Bude se věnovat novinářské práci. Je ale nominovaný na místopředsedu strany. Podle Klasnové to skloubit lze, ve sněmovně je celá řada poslanců, kteří vykonávají ještě jiná povolání. „Určitě není žádným absentérem ve sněmovně. Nemyslím si, že to je konflikt zájmů. Kdyby u nás novinařina fungovala tak, jak by měla, tak by ani novináři nesměli přecházet a dělat PR politickým stranám a potom se vracet zpět k novinařině. I prezidentské volby ukázaly, že tu čistá objektivita nepanuje,“ uzavřela Klasnová.