Obviněnému poprvé spolupráce zkrátila trest

Ústí nad Labem - U Krajského soudu v Ústí nad Labem padl vůbec poprvé mírnější trest pro takzvaného spolupracujícího obviněného. Novinka platí od začátku roku 2010 a obviněným ze závažné organizované trestné činnosti nově umožnila dostat trest dokonce i pod hranicí zákonné trestné sazby. Musí ale pomoci danou trestnou činnost rozkrýt. Radim Sotolář stejně jako jeho kumpán Luděk Brejša podle soudu kupoval a prodával pervitin. Věděl, že droga putuje do Německa, a za hranice ji jako člen organizované skupiny dostal přes 1,3 kilogramu. Na rozdíl od svého kumpána Brejši ale Sotolář od začátku spolupracoval a na rozdíl od jeho desetiletého trestu dostal za stejný trestný čin 5 let vězení. Rozsudek je zatím nepravomocný.

"Orgány činné v trestním řízení neměly povědomosti o tom, kam konkrétně do Spolkové republiky Německo jsou drogy vyváženy a on rozkryl a napomohl k objasnění celé této závažné trestné činnosti, konstatovala ústecká státní zástupkyně Hana Řeháková. Sotolář byl ve výkonu trestu i v zahraničí a povědomí o institutu měl zřejmě odsud.

Zákonná sazba pro obdobné případy činí 10 až 18 let, přitom ještě do konce roku 2009 by soud Sotolářovi trest nesnížil, i kdyby vyšetřovatelům pomáhal sebevíc. „To také v minulosti napadali obhájci, tedy že, pokud takto jejich klient spolupracuje, úleva na trestu je minimální. Zatímco v současné době skutečně může být rozdíl od trestu uloženého ostatním obviněným velmi zásadní,“ tvrdí prezidentka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová.

Reportáž Pavla Štrunce a Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Institut spolupracujícího obviněného má přinést pachatelům motivaci pomáhat policii, státním zástupcům i soudům. Zatím se ale týká jen obzvláště závažných organizovaných zločinů. „Chceme institut spolupracujícího obviněného rozšířit do té úrovně, že pokud někdo opravdu pomůže usvědčit organizovanou skupinu a bez jeho svědectví by toto nebylo možné, pak se může stát dokonce beztrestným,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Rozšíření možností pro spolupracující obviněné chce ministr Pospíšil vládě předložit ještě v první polovině tohoto roku, nová pravidla by tak mohla začít platit ještě letos.