Langer u soudu znovu žádá o očištění svého jména

Praha - Soud se znovu bude zabývat případem, ve kterém bývalý ministr vnitra Ivan Langer žádá omluvu od vydavatelství Mafra. V roce 2010 soud nepravomocně rozhodl, že se vydavatelství nemusí někdejšímu ministrovi vnitra omluvit za články uveřejněné v deníku Mladá fronta DNES a na internetu, které ho spojovaly s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Odvolací senát ale verdikt zrušil.

Ivan Langer už jednou od soudu odešel s prázdnou. Vydavatelství se podle výnosu z března 2010 omlouvat nemusí. Odvolací soud ale verdikt zrušil a případ se dnes dostává znovu na stůl Městského soudu v Praze. „Soud správně poznamenal, že to bylo vytržené z kontextu, a ty výroky tam vůbec nenašel, takže v tomto směru žaloba nebyla podána po právu,“ míní právní zástupkyně nakladatelství Mafra Helena Chaloupková.

Články v deníku Mladá fronta DNES a na serveru iDNES.cz bývalého ministra spojovaly s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Ten jakékoliv kontakty se zavražděným mafiánem odmítá. „Pro mě je to strašné zklamání a stoprocentně budu pokračovat ve svém boji o očištění svého jména,“ uvedl Langer. Tvrdí, že Mladá fronta DNES o něm napsala lži celkem v deseti článcích na podzim v roce 2008.

Krakatice Langerovi nepomohla

Langer se hájil obsahem tajného spisu Krakatice, který mapuje aktivity mafie. Soud to ale při vynesení původního rozsudku zamítl. „Já jsem navrhoval třicet svědků, kteří kdy přišli do kontaktu se spisem Krakatice. Všechny soud zamítl,“ dodal Langer. Soud tehdy konstatoval, že podezření na jisté spojení mezi oběma muži ve spisu bylo zmíněno a že tisk si nemůže ověřovat správnost policejních zpráv. Langer se přesto znovu pokusí dokázat, že informace je lživá.

Telefonát Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)