Nejvyšší soud zrušil amnestii jen v Argentině, jeho nález zkoumá Rychetský

Praha - Ústavní soudci prozkoumají nález argentinského nejvyššího soudu, který v roce 2005 jako jediný na světě zrušil prezidentskou amnestii. Píšou o tom Hospodářské noviny. Děje se tak v rámci posuzování stížností na novoroční rozhodnutí Václava Klause. Ústavní soud ale zatím neví, jestli má oprávnění amnestii zkoumat. Nedokáže také odhadnout, kdy by mohl být známý výsledek. V Argentině se nález týkal vůdců krvavé diktatury z let 1976 až 1983.

Jediný známý případ, kdy soud zrušil rozhodnutí prezidenta, se odehrál v Argentině v roce 2005. Již dříve se o něm zmínil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který si nyní nechal předložit nález argentinského soudu. Právě tento dokument by mohl hrát roli při rozhodování Ústavního soudu o stížnostech na Klausovu prezidentskou amnestii.

V latinskoamerických státech vedle rozhodnutí argentinského nejvyššího soudu existuje i několik dalších případů zrušení amnestie Interamerickým soudem pro lidská práva. Deník ale upozorňuje, že podmínky jihoamerických zemí jsou poněkud odlišné od těch českých. Soudy zde totiž rozhodovaly o zločinech totalitních režimů.

Amnestie vyhlášená Klausem na začátku roku u příležitosti výročí vzniku samostatné České republiky se dotkla více než 32 000 lidí. Vedle vězňů a lidí s domácím vězením či obecně prospěšnými pracemi se vztahuje i na asi 14 500 podmíněně odsouzených a zastavuje některá dlouhotrvající trestní stíhání. Amnestie čelí kritice veřejnosti i některých politiků zejména proto, že do kategorie zastavených stíhání patří i některé ostře sledované kauzy.