Polčáka šetří policie, dozvěděl se to z médií

Praha - Policie začala vyšetřovat poslance Stanislava Polčáka. Vše podle deníku Insider souvisí s jeho advokátní praxí. Polčák v minulosti zastupoval řadu klientů, kterým mimo jiné spravoval peníze. Policie přes půl roku sledovala operace na jeho účtech. Podezřívá ho z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Člen Starostů a nezávislých odmítá jakékoli pochybení, podle vlastních slov pro ČT se sám o úkonech a vyšetřování dozvěděl z médií.

„Žádnou takovou informaci nemám. Mohu pouze říci, že jsem překvapen z toho, že nějaká takováto informace a článek se někde objevily. Mně paní redaktorka Aktuálně.cz v pátek oznámila tuto skutečnost, ale opravdu nic takového nevím,“ řekl České televizi poslanec, člen Starostů a nezávislých, kteří tvoří s TOP 09 jedno politické uskupení. Polčák dodal, že nikdo z klientů, které jako advokát zastupuje nebo kterým spravuje majetek, si na jeho jednání nikdy nestěžoval.

Polčák musel před dvěma lety vysvětlovat, jak se dostal k pohledávce necelých 8 milionů korun, Polčák ale tvrdí, že šlo o správu majetku jednoho z klientů. „Nakoupil jsem určitý majetek ve prospěch klienta, zrealizoval jsem mu zhodnocení a to jsem mu převedl… Podezření bylo tehdy přesně opačné, že jsem zatajil svůj majetek, ale už tehdy jsem říkal, že se nejednalo o můj majetek, ale majetek klienta,“ uvedl Polčák. Podle něj i advokátní komora tehdy na dotaz konstatovala, že Polčák postupoval správně.

Server Aktuálně.cz přišel s informací o tom, že „úřady přes půl roku v tichosti zkoumaly finanční operace na účtech spojených s Polčákovou advokátní praxí, firmou BJP Klánovice a dalšími společnostmi, a když dospěly k tomu, že jde o vážný případ, zahájily před několika týdny oficiální vyšetřování.“ V souvislosti s případem policie prošetřuje i další osoby, zatím ale nikoho neobvinila.

Informaci potvrdil i mluvčí pražské policie Tomáš Hulan, policisté podle něj v dané věci zahájili úkony trestního řízení, podezření se týká trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku.