Pater Fiala: Odchod papeže není nečekaný, náznaky byly dříve

Praha – Nečekané prohlášení papeže Benedikta XVI., který na konci února opustí úřad, odstartovalo spekulace, zda je zdravotní stav skutečným důvodem odchodu. Podle bývalého mluvčího České biskupské konference patera Miloslava Fialy však byly projevy zhoršujícího se papežova zdraví v poslední době příliš zřetelné, proto nejsou podobné spekulace na místě. Fiala to uvedl na chatu pro ČT24.

„Projevy zhoršeného zdraví papeže byly v poslední době příliš zřetelné - viz potíže s chůzí, výraz tváře, unavený hlas,“ uvedl Fiala. Bratr papeže Georg navíc nedávno zopakoval, že v případě zdravotních potíží složí Benedikt XVI. úřad. Před několika týdny byl rovněž arcibiskupem jmenován papežův osobní sekretář Georg Gänschwein, také to podle Fialy naznačovalo brzký papežův konec.

K volbě nového papeže se konkláve zřejmě sejde počátkem velikonočního týdne 24. března. Podle Fialy se sice už dnes rýsují určití favorité, je ale zatím předčasné o budoucím papeži spekulovat. Důležité jsou prý až interní porady těsně před volbou, kde se dohaduje podpora určitému kandidátovi. Sám odcházející papež Benedikt XVI. nemůže žádného kandidáta doporučit jako svého následovníka, i on musí čekat na výsledky konkláve. 

Papežův nástupce prý změní styl, nikoli učení

Sázkařské společnosti už nicméně vypisují kurzy, kdo se stane příštím papežem. Kromě kardinálů z Itálie je velkým favoritem i bývalý arcibiskup z Québeku či Argentiny. Právě některý z nově jmenovaných kardinálů z Latinské Ameriky by podle Fialy mohl nakonec Benedikta XVI. nahradit, navíc je prý v kolegiu kardinálů několik mimořádně aktivních hodnostářů tmavé pleti, příští papež by proto klidně mohl pocházet i z Afriky.

Příští papež ale zřejmě nepřinese zásadní změnu směřování Vatikánu, podle Fialy se jím těžko stane někdo s vysloveně liberálními názory, už jenom vhledem k tomu, že ho budou vybírat kardinálové, které jmenoval Benedikt XVI. „Ke změnám určitě dojde, ale nikoli v otázkách věrouky - tam nelze nic ubrat ani “zlevnit„. Spíš půjde o větší otevřenost vůči bolestem světa a o aktivní, iniciativní spolupráci se všemi lidmi dobré vůle, bez ohledu na světonázorové rozdíly,“ uvedl Fiala na chatu. Jinými slovy se změní styl, nikoli učení. 

A jaký největší úkol zanechal odcházející papež svému nástupci? „Měl by uklidnit rebelující hlasy např. v Německu, Rakousku a nejnověji ve Švýcarsku, a usilovat o sjednocení v základních principech,“ dodal Fiala.