Policie si došlápla na mladíka, který zpřístupňoval filmy na internetu

Liberec - Policisté obvinili šestnáctiletého mladíka, který provozoval jednu z největších českých pirátských stránek umožňujících on-line sledování filmů. Chlapec z Liberce jich na stránkách zpřístupnil na 2 500 a podle policie způsobil škodu více než 138 milionů korun. Jde o první případ, kdy byl v Česku obviněn hlavní správce a administrátor stránky zpřístupňující neoprávněně rozmnožená audiovizuální díla umístěná na jiných internetových serverech.

Mladík podle policie na svých stránkách umístil a nechal volně přístupné odkazy k různým filmům. „Návštěvníkům svých stránek tak zpřístupňoval různé snímky, aniž by k tomu měl souhlas nositelů práv,“ uvedla liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Policisté prokázali, že mladík na webu filmy zpřístupňoval od poloviny roku 2009, v době, kdy mu bylo 15 let. Česká protipirátská unie si jej ale všimla už dříve a v roce 2008 chlapce vyzvala, aby porušování autorských práv nechal. V té době mu bylo 14 let. „Vzhledem k tomu, že na výzvu chlapec nereagoval, obrátila se Česká protipirátská unie na policii, kde podala trestní oznámení pro podezření z porušování zákona,“ doplnila mluvčí policie.

Ředitelka České protipirátské unie Markéta Prchalová už dříve řekla, že mladíkova motivace byla finanční a svou činností si vydělal několik desítek tisíc korun měsíčně. Lidé prostřednictvím mladíkovy stránky zhlédli minimálně 15,5 milionu nelegálních kopií filmů a seriálů. Celkem mladík na svých stránkách nabízel téměř 3 300 filmů a sérií seriálů. Za jedno zhlédnutí filmu byla vyčíslena škoda 15 či 30 korun a škoda za jedno zhlédnutí epizody seriálu ve výši pěti nebo deseti korun, upřesnila způsob vyčíslení škody Prchalová.

Na co lidé nejvíce koukali?

  • Bathory - 20 467 zhlédnutí
  • Bobule - 14 961 zhlédnutí
  • Taková normální rodinka - 11 931 zhlédnutí
  • Nestyda - 10 363 zhlédnutí
  • Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů - 88 000 zhlédnutí
  • Avatar - 54 000 zhlédnutí
  • Camp Rock - 52 000 zhlédnutí
  • Simpsonovi - 1,4 milionu zhlédnutí
  • Přátelé - 761 000 zhlédnutí

Mladík byl obviněn ještě podle starého trestního zákona, protože je pro něj příznivější. Vzhledem k jeho nízkému věku mu hrozí pouze poloviční trest odnětí svobody oproti dospělému, tedy v případě shledání vinným z neoprávněného zásahu do autorských práv ve značném rozsahu až na 2,5 roku, a peněžité opatření do 500 000 korun, sdělila Prchalová.

Vydáno pod