Kauzu miliardových podvodů KTP Quantum rovněž utnula amnestie

Hradec Králové – Krajský soud v Hradci Králové zastavil na základě amnestie stíhání Karla Takáče a Oldřicha Bakuse, obžalovaných za miliardový podvod v kauze KTP Quantum. Firma obchodující s cennými papíry zkrachovala v březnu 2002, šlo o jeden z největších pádů na českém kapitálovém trhu.

Obžaloba kladla manažerům za vinu, že od března 2000 do března 2002 vylákali od investorů miliardu a 300 milionů korun, i když věděli, že nedostojí slibu zhodnocení. Poškozených, kteří uvěřili nabídce až čtrnáctiprocentního zhodnocení vkladů, bylo téměř 10 tisíc. Své finance do KTP vložily i obce.

Soud stíhání na základě amnestie zastavil proto, že trestní řízení trvalo déle než osm let a oběma podezřelým hrozil trest do deseti let vězení. Předseda krajského soudu Milan Bořek ihned upozornil, že poškození klienti, případně správce konkurzní podstaty, by měli neprodleně požádat soud o nové zajištění majetku obou obžalovaných i firmy KTP Quantum. Amnestie totiž jejich majetek opět odblokuje.

Obžaloba v kauze byla podána celkem třikrát, protože soud případ opakovaně vracel k došetření. Letos měl projednat třetí návrh obžaloby. Mimoto kauzu protáhly spory pražského městského a hradeckého krajského soudu o příslušnost. Vrchní státní zastupitelství vloni v březnu k hradeckému soudu podalo obžalobu, následně hradecký krajský soud v červnu rozhodl, že kauzu opět vrátí státnímu zástupci k došetření. Vrchní soud však verdikt v polovině prosince zrušil a rozsáhlý spis v polovině letošního ledna přišel k hradeckému soudu k projednání.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)