Paroubek: Spojování levice je Zemanova hra, zakrývá boj o ČSSD

Praha – Šéf Národních socialistů – levice 21. století (LEV 21) Jiří Paroubek považuje zmínky o možném semknutí levicových stran za pouhý boj o klíčový vliv v samotné ČSSD. V Interview ČT24 její bývalý předseda zmínil, že nově zvolenému prezidentu Miloši Zemanovi jde o prosazení svých zájmů u spojenců ve vedení sociální demokracie. Právě po zvolení Zemana hlavou státu se diskutovalo tom, že by mohlo posílit křídlo jeho podporovatelů v ČSSD. V minulém týdnu místopředseda Zdeněk Škromach uvedl, že by středolevé strany měly s ČSSD před volbami utvořit spojeneckou alianci, to však vzápětí ostře odmítl předseda strany Bohuslav Sobotka.

Otázka sjednocování levice se objevila minulý týden, kdy budoucího prezidenta a čestného předsedu SPOZ Miloše Zemana navštívila místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová. Po jednání řekla, že Zeman je myšlence integrace levice nakloněn. Možné kandidáty ke spolupráci vidí přívrženci nového prezidenta ve Straně práv občanů ZEMANOVCI, Zelených, KDU-ČSL a právě Paroubkových Národních socialistech – LEV 21 – prý kvůli tomu, že se nesmí opakovat situace posledních voleb, kdy ČSSD sice vyhrála volby, ale nakonec vládu sestavila pravice.

„Při vší úctě k Miloši Zemanovi, a jak ho dobře znám a dovedu předvídat jeho kroky, mu jde o to, aby přes své lidi v ČSSD ovládl sociální demokracii,“ uvedl Paroubek. Podle jeho názoru se tak ve skutečnosti hraje o vliv v ČSSD a možná levicová aliance stran před volbami je až druhotný problém. „No a těm lidem, kteří jsou dneska většinově ve vedení sociální demokracie, jde o to, aby se ubránili před přehnaným vlivem Miloše Zemana. O to tady jde a o tom jsou řeči o sjednocení levice. V zásadě se jedná o vyjasnění těchto vztahů,“ dodal předseda NS-LEV 21.

Pokud se však strany s levicovým programem skutečně rozhodnou seriózně spolupracovat a semknout před volbami, Paroubek by takový záměř přivítal. „Je možné, aby demokratická levice integrovala do nějaké předvolební aliance, ale k tomu musí být ochotní i ostatní. Myslím, že by to samozřejmě levici posílilo,“ řekl Paroubek.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Zeman minulý týden údajně Benešové nabídl, že integraci české levice pomůže. Nově zvolený prezident je přitom čestným předsedou Strany práv občanů ZEMANOVCI, která je možným kandidátem na vstup do sněmovny. Slučování levice odmítl jak šéf ČSSD Sobotka, tak i místopředseda Lubomír Zaorálek. Části nynějšího vedení sociální demokracie Zeman dlouho nemohl odpustit, že jej nevolila při parlamentních volbách v roce 2003.

„Tady jde o to, sjednocovat společnost, ne sjednocovat levici,“ řekl Zaorálek s tím, že možné partnery ke slučování stejně nevidí, protože malé strany nemají ani zajímavý program, ani osobnosti. Šéf Zemanovců Vratislav Mynář nedávno připustil, že užší spolupráci se sociálními demokraty by se nebránil. „Nejsme projekt na jedno použití a dokázali jsme to tříletou historií a pořád zvedám tu hozenou rukavici, pořád nabízím sociální demokracii. Musím říct, že nechceme vypadat jako podbízivá nevěsta. Já si myslím, že dneska jsme bohatá nevěsta,“ uvedl už dříve v Hyde Parku ČT24 Mynář.

Vydáno pod