Žalobci si nad Klausovou amnestií myjí ruce

Praha – Ke státním zástupcům i šest týdnů po vyhlášení novoroční amnestie směřují trestní oznámení, která prezidentův krok napadají. Žalobci však rozhodli, že se jimi zabývat nebudou. Podle šéfky Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárky Pokorné je udělení amnestie výsostným právem hlavy státu a policie ani zastupitelství nemají pravomoc se tímto rozhodnutím zabývat.

„Je to výsostné právo prezidenta. Nespadá do oblasti přezkoumávání orgány činnými v trestním řízení,“ řekla šéfka obvodního státního zastupitelství Šárka Pokorná. Policisté pak podle ní o dalších trestních oznámeních rozhodli obdobně.

Pokorná dodala, že se lidé kvůli amnestii na státní zastupitelství dále obracejí - nyní mají ještě jedno nevyřízené trestní oznámení. Podle státní zástupkyně s ním však žalobci s největší pravděpodobností naloží stejně jako s ostatními.

Amnestie:

Dosluhující prezident Václav Klaus vyhlásil amnestii na Nový rok. Na základě jeho rozhodnutí propustily věznice zhruba 6 400 odsouzených. Hlava státu také odpustila krátké podmíněné a veškeré alternativní tresty a ukončila trestní stíhání v kauzách trvajících déle než osm let se sazbou do deseti let. Právě poslední část amnestie se dočkala ostré kritiky, protože se dotkla některých sledovaných případů týkajících se korupce či závažné hospodářské kriminality.

Novoroční amnestii Václava Klause je tak možné napadnout jen u Ústavního soudu. Zde také o přezkum amnestie požádali senátoři a pražský městský soud. Druhou zmíněnou žádost, která navrhovala zrušení celé amnestie, ovšem Ústavní soud počátkem tohoto týdne odmítl. Soudci se nadále zabývají dříve doručeným návrhem skupiny senátorů. Ten směřuje pouze proti části amnestie, která zastavila vleklá trestní stíhání (tzn. proti takzvané abolici).