Osud anonymních akcií poslanci nevyřešili

Praha - Poslaneckou sněmovnu mělo čekat horké téma. V závěrečném hlasování je novela o další podobě anonymních akcií. Sněmovna se ale nakonec akciemi nezabývala. Z jednání je totiž celý týden omluvený ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který u této diskuse chtěl být. Podle vládního návrhu by firmy musely informace o skutečných majitelích státu zpřístupnit. Do hry ale vstoupil poslanec ODS Pavel Suchánek. Navrhuje, aby vše platilo jen pro nové firmy a obchody se státem. ČSSD také se skupinou poslanců předložila ústavní novelu, na jejímž základě by premiér v budoucnu podepisoval veškeré formy prezidentských milostí. Sněmovna projednání bodu přerušila, zřejmě ale projde. Vzhledem ke kontroverzní novoroční amnestii totiž s předlohou souhlasí i vládní TOP 09.

Takzvané akcie na doručitele se staly neodmyslitelným prvkem řady pochybných veřejných zakázek. Jejich majiteli totiž mohou klidně být titíž lidé, kteří tendr vyhlašují. Vláda je proto chce nyní registrovat na jméno, aby bylo v budoucnu možné jejich majitele dohledat.

Koalice podle kuloárních informací neměla na prosazení zákona dost hlasů. Proto také projednávání návrhu zákona v týdnu odložila, ačkoliv oficiálně uvedla nepřítomnost ministra spravedlnosti Blažka. Podle mluvčí resortu spravedlnosti Štěpánky Čechové by ale měl být zákon projednán ještě na současné schůzy. Blažek podle ní přijde do sněmovny zřejmě na příští jednání, které začne v úterý ve 13:00.

V případě přijetí zákona v podobě Suchánkova pozměňovacího návrhu by podle Martina Fadrného z Ekologického právního servisu došlo ke konzervaci dosavadního stavu, který neumožňuje odhalit konečné vlastníky některých akciových společností. Tyto společnosti tak mohou být i nadále nástrojem korupčního jednání.

Co už poslanci schválili:

  • novelu, podle které by řidiči museli chodit na povinnou zdravotní prohlídku až v 65 letech (norma míří do Senátu)
  • novelu, podle které by věznění zákonodárci nedostávali plat a další benefity (míří do výboru)
  • novelu, podle které by zákonodárci pravomocně odsouzení k nepodmíněnému trestu přišli o mandát (míří do výboru)
  • prvním čtením prošel návrh ČSSD, aby zaměstnavatelé v pracovních smlouvách nesměli používat rozhodčí doložky a aby tyto spory řešily jen soudy
  • návrh, který přesouvá část odvodů z některých loterií na podporu sportu (míří do rozpočtového výboru)
Brífink ČSSD k jednání Poslanecké sněmovny (zdroj: ČT24)