Konečně dohoda: Rektoři dali zelenou vysokoškolské reformě

Praha - Rektoři vysokých škol se s ministerstvem školství dohodli na většině sporných bodů novely o vysokých školách, několik let připravovaná reforma by tak zřejmě letos skutečně mohla projít. Po dnešním zasedání České konference rektorů to uvedl její předseda a rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Akademici se s ministerstvem domluvili například na novém systému akreditací nebo jmenování profesorů a docentů. Materiál chce ministr školství Petr Fiala představit vládě v květnu.

„Blížíme se mílovými kroky k finálnímu produktu,“ uvedl Hampl na adresu reformní novely, kvůli níž vyšli v minulých letech několikrát studenti a akademici do ulic. Bude prý ale ještě záležet na konkrétní podobě návrhu.

Akademici našli s úředníky shodu například v otázce akreditací. Původně navržený systém akreditací kritizovala akreditační komise s tím, že hodnocení univerzit by tak prý bylo roztříštěné a s nejasnými pravidly. Dalším bodem, kde ministr Fiala zástupcům vysokých škol ustoupil, byla otázka uznávání titulů.

Petr Fiala
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Reformní návrh původně počítal s tím, že titul profesor a docent už by neměly celostátní působnost, ale vztahovaly se jen ke konkrétní univerzitě. Podobný systém habilitačních a profesorských řízení funguje v zahraničí. S tím ale nesouhlasila akademická obec, které tak Fiala vyšel vstříc. „My jsme po těch debatách dospěli k závěru, že náš systém habilitačních a jmenovacích řízení by měl zůstat zachován,“ poznamenal ministr školství.

Výsledkem kompromisu by měl být vznik pozice „mimořádného profesora“. „Tato pozice by nebyla titulem, ale skutečně funkčním místem a umožnila by snadněji zaměstnávat na odpovídajícím místě jak odborníky ze zahraničí, tak případně odborníky z praxe nebo mladé lidi s vysokým výkonem, kteří mohou poskytovat garance rozvoje oboru,“ vysvětlil Fiala.

Hodnocení jednotlivých oborů a programů už by nemělo být posuzováno jen podle toho, zda člověk, který je garantuje, má, či nemá titul profesora či docenta, ale nakolik je úspěšný ve vědě a výzkumu. Ministr školství Petr Fiala na dnešním zasedání České konference rektorů řekl, že by měla vzniknout pozice takzvaného mimořádného profesora, tedy funkční místo určené i lidem bez daného titulu. Také s uznáváním titulů ze zahraničí byly dosud problémy, expertům z ciziny by měla dveře na české univerzity otevřít právě pozice mimořádného profesora. Na tuto pozici se může dostat i mladý, mimořádně nadaný badatel.

Shromáždění České konference rektorů
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Akademická obec zatím s Fialovými plány souhlasí

O změnách ve vysokoškolském zákoně se hovoří řadu let, zatím se ale Fialovým předchůdcům nepodařilo výraznější reformy prosadit. Fiala jako rektor sám kritizoval některé reformní plány ministerstva, a možná proto se svými plány u akademické obce dosud nenarazil. Novelou by se měl změnit i systém financování škol a akreditací. Školy by se měly profilovat buď jako výzkumné, vzdělávací nebo profesní. 

Brífink k závěrům jednání České konference rektorů (zdroj: ČT24)